Zdravje > Aktualno
4570 ogledov

Velika raziskava: Način poroda še kako vpliva na imunski sistem

Carski rez Profimedias
Obstajajo pomembne razlike med dojenčki, rojenimi s carskim rezom, in dojenčki, ki se rodijo vaginalno.

Bakterije pomagajo uravnavati naš metabolizem in igrajo ključno vlogo pri vzpostavljanju našega imunskega sistema. Nova raziskava ugotavlja, da obstajajo pomembne razlike med dojenčki, rojenimi s carskim rezom, in dojenčki, ki se rodijo vaginalno.

Pri novorojenčkih, ki so se rodili z vaginalnim porodom, najdemo specifične bakterije, ki stimulirajo imunski sistem. Ta stimulacija pa je precej manjša pri novorojenčkih, ki so se rodili s carskim rezom. Gre za odkritje, ki ponuja nova spoznanja o razvoju človeškega imunskega sistema, povzema Reuters. 

nosečnica trebušček nosečnost Slovenija Pozor, epidemija carskih rezov

"Menimo, da gre za kritični trenutek v življenju. Dojenčki so v maternici sterilni. V trenutku, ko se rodijo, ključne bakterije začnejo naseljevati telo. Hipoteza je, da je ta trenutek nekakšen termostatik, ki nastavi imunski sistem za prihodnje življenje," je za CNN pojasnil Nigel Field, izredni profesor na UCLA London, ki je hkrati tudi vodilni avtor študije, objavljene v reviji Nature.

Mikrobiom se tvori že z rojstvom, ko otrok ob potovanju skozi porodni kanal vase dobi prve bakterije.

Največja tovrstna študija na svetu

Vse to verjetno pojasnjuje, zakaj so novorojenčki rojeni s carskim rezom statistično bolj nagnjeni k razvoju alergij, kroničnih vnetnih bolezni in presnovnih bolezni. "Mikrobiom črevesja je zapleten ekosistem milijonov in milijonov mikrobov, ki so pomembni za to, kako se razvije imunski sistem. Prejšnje raziskave kažejo, da je pomanjkanje izpostavljenosti nekaterim mikrobom v zgodnjem življenju vpleteno v avtoimunske bolezni, kot so astma, alergije in diabetes," je pojasnil Peter Brocklehurst, ki je prav tako sodeloval v študiji. Kot je dodal, jim je projekt "otroški biom", ki je največja tovrstna študija na svetu, "odprl okno v še vedno dokaj neznani svet razvoja človeškega imunskega sistema."

Mikrobiom je skupnost bakterij, virusov, gliv in drugih mikroskopsko majhnih organizmov, ki živijo v nas in na nas. 

V tej raziskavi so analizirali več kot 1.600 vzorcev črevesnih bakterij pri 175 materah in skoraj 600 dojenčkih. Na podlagi vzorcev mater in dojenčkov, starih štiri, sedem in 21 dni, je skupina ugotovila, da obstaja pomembna razlika med obema načinoma poroda.

Zdrave in bolnišnične bakterije

"Pri novorojenčkih, ki so se rodili z vaginalnim porodom, najdemo več bakterij, ki jih dobijo od mamic in so povezane z zdravjem, kot pa pri otrocih, ki so se rodili s carskim rezom. Namesto nekaterih materinih bakterij so ti otroci imeli več bakterij, ki so jih po navadi našli v bolnišnicah in so verjetno bolj odporne na zdravila," je povedal znanstvenik. "Trenutno ne razumemo dolgoročnih posledic tega. Vse skupaj je zelo zapleteno in trenutno še praskamo po površini," je za Reuters dejal zdravnik.

Carski rez samo zaradi zdravstvenih razlogov

Raziskovalci upajo, da jim bo razumevanje, katere vrste bakterij pomagajo ustvariti mikrobiom zdravega otroka, v pomoč pri pripravi ustreznih terapij s probiotiki. Sicer omenjena skupina porodničarjev in ginekologov opozarja, da te ugotovitve žensk ne bi smele prestrašiti glede poroda s carskim rezom. "Carski rez je primeren, kadar je ta nujno potreben, zaradi zdravstvenih razlogov."
 

Delež carskih rezov je v Sloveniji še vedno med nižjimi, vendar se stalno povečuje. Najuspešnejše države - skandinavske države in Nizozemska - imajo že precej nižji delež carskih rezov od Slovenije. 

V letu 2015 je 27 odstotkov Evropejk rodilo s carskim rezom, v Sloveniji je ta delež 21,3 odstotka, v nekaterih državah (Islandija, Finska, Norveška in Nizozemska) je celo pod 18 odstotkov. Druga skrajnost so Romunija, Bolgarija, Poljska, Ciper, Madžarska in Romunija s 50 in več odstotki porodov s carskim rezom. V primerjavi z letom 2010 smo imeli v Sloveniji leta 2015 2,1 odstotka več porodov s carskim rezom.

Trend: Dojenčke, rojene s carskim rezom, mažejo z vaginalno tekočino

Študija v reviji Nature je še razkrila, da mikrobiom novorojenčkov, rojenih po vaginalni poti, ne izvira iz materinih vaginalnih bakterij, temveč iz materinega črevesja. To postavlja pod vprašaj najnovejši trend poroda, tako imenovani 'Baby seeding', to je brisanje telesa otroka, rojenega s carskim rezom z vaginalno tekočino (vaginalnimi bakterijami) matere. Zagovorniki te prakse so prepričani, da s tem vplivajo na otrokov imunski sistem.

Komentarjev 1
  • Avatar Ebony_Wunderlich
    Ebony_Wunderlich 10:49 21.september 2019.

    Google je plačal za vsakodnevno delo na spletu od doma 600 do 1000 dolarjev.i so prejeli prvi mesec $ 23586 in $ 32847 v mojem zadnjem mesečnem plačilnem računu pri Googlu tako, da doma delajo 3 ure na dan. enostavno ...prikaži več zaslužite 150 $ naa ur0, in zaslužek je lahko sčasoma še večji. več tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ w­w­w­.W­o­r­k­L­i­n­k­s­3.­C­O­M