Zdravje > Aktualno
273 ogledov

Veliki koralni greben: Strokovnjaki opozorili na katastrofo

Veliki koralni greben Shutterstock
Velikemu koralnemu grebenu grozi uničenje.

Znanstveniki znova svarijo pred žalostno usodo Velikega koralnega grebena, ki ga je močno prizadel pojav beljenja koral. Zaradi izumrtja alg je v zadnjih letih prizadetega že tri četrtine grebena, navaja BCC.

Zadnja škoda je nastala na osrednjem delu grebena, medtem ko so lani postopek opazili na območju, ki vpliva na njegov severni del. Strokovnjaki tako menijo, da si bodo korale zelo težko opomogle,

Ogroženih 1500 kilometrov vzdolž grebena

Sicer pojav beljenja koral opažajo že vse od leta 1982, a ob vse večji vsebnosti ogljikovega dioksida, ki posledično privede do segrevanja oceanov, korale na širših območjih  vedno zavračajo simbiozo z algami, ki jim dajejo hrano in tudi značilne močne barve.

Znanstveniki opozarjajo, da lahko, če bo šlo tako naprej, 2600 kilometrov dolg koralni greben, ki je viden celo iz vesolja, v naslednjih dvajsetih letih povsem odmre: "Od leta 1998 smo bili priča štirim takšnim dogodkom, vendar se razdalje med njimi precej razlikujejo. Ta je najmanjša kar smo jih videli," je dejal prof. Terry Hughes z univerze James Cook, ki je odgovorne za klimatske spremembe ponovno pozval k ukrepanju. 

Veliki koralni greben je eden izmed najlepših in najbogatejših naravnih tvorb na svetu in je star 25 milijonov let. Staroselci na tem območju lovijo ribe in druge živali, globalno segrevanje ter posegi kot so rudarstvo, prelov rib, kitolov in lov za biseri, vse to je doprineslo do njegovega, po vsej verjetnosti popolnega uničenja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.