Zdravje > Aktualno
2522 ogledov

"Verjemite, res smo pod neverjetnim pritiskom, pomagajte nam"

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
S sedanjo dinamiko pandemije postaja zadeva vse bolj kritična, trenutno so najhujše razmere na severovzhodu države. "Ne vem, čemu točno bi pripisali ta porast, po tem, ko se je že zdelo, da smo na zeleni veji ali vsaj na platoju," je dodal predstojnik urgentnega centra UKC Maribor. Po njegovem je "mogoča logična razlaga martinovanje pred desetimi dnevi."

V torek je bilo po rekordnih 8063 testiranjih potrjenih 2226 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 27,6 odstotka odvzetih brisov. Umrlo je 43 ljudi. Razmere v bolnišnicah so kritične, ponekod so zmogljivosti polne.

S sedanjo dinamiko pandemije je stanje vse bolj kritično, trenutno so najtežje razmere severovzhodu države. V UKC-ju Maribor je konec tedna prišlo do velikega porasta bolnikov, na novo jih je bilo hospitaliziranih 40.

"V mariborskem urgentnem centru se v zadnjem tednu res srečujemo s povečanjem priliva pacientov, ki poteka zlagoma, ampak vztrajno. V zadnjem tednu, predvsem pa v zadnjem vikendu smo opazili, da so potrebe po obravnavi in hospitalizaciji v UKC-ju Maribor še dodatno poskočile," je na novinarski konferenci povedal  predstojnik urgentnega centra UKC Maribor  Gregor Prosen. 

"V ponedeljek smo morali prvič nekaj pacientov premestiti v nove bolnišnice; na Ptuj, v Ljubljano in v Izolo. Vse to je koordinirala dispečerska služba zdravstva, ki je zelo dobro delovala. Premestitve so potekale gladko, pacienti so na dobri poti okrevanja."

V tem vikendu so imeli v Mariboru rekordno število sprejemov;  218 bolnikov, rekordnih 47 na intenzivni terapiji od skupnih 48 razpoložljivih postelj postelj. "Stiska je bila zelo velika. Skupno je bilo hospitaliziranih celo 20 bolnikov več od uradnih kapacitet," je povedal Prosen. 

Ta vikend jih je neprijetno presenetil

Covid-19, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor
Prav tako je bil velik dodaten priliv pacientov na tamkajšnji urgenci "Samo sivi coni (del urgentnega centra, ki obravnava tiste z znano okužbo ali zelo verjetno okužene) smo v ponedeljek obravnavali 50 pacientov. To je ogromna številka. Izven pandemije je to številka za vse paciente cel dan, tukaj gre pa samo za obolele oziroma zelo verjetno obolele s covidom. Številke v prejšnjem tednu so se vrtele od 30 do 35. Ta skok čez vikend nas je neprijetno presenetil. Osebje je utrujeno. Verjemite, res smo pod neverjetnim pritiskom, pomagajte nam," je dodal Prosen, ki je prebivalce prosil k doslednemu upoštevanju ukrepov. 

"Ne vem, čemu točno bi pripisali ta porast, po tem, ko se je že zdelo, da smo na zeleni veji ali vsaj na platoju," je dodal predstojnik urgentnega centra. Po njegovem je "mogoča logična razlaga martinovanje pred desetimi dnevi."

"Vedeti morate,  da UKC veliko večinio naporov usmerja v obvladovanje covid krize, čeprav obstajajo tudi drugi bolniki, ki jih moramo prav tako sprejeti.. Kriza je na dveh nivojih."

Zdravnik je še spregovoril o zanesljivosti antigenskih testov, ki so jih imeli možnost preizkusiti. "Prihajajo v več oblikah, v glavnem sta dve poglavitni vrsti - ena, ki ne potrebuje elektronskega čitalca, druga, ki ga potrebuje in je podobna enostavnim testom za nosečnost. Njihove testne zmožnosti, so takšne kot so, definitivno so slabši kot PCR testi," je dodal. 

Za lažjo predstavo, da bodo ljudje vedeli

Hitri antigenski testi v povprečju potrebujejo 15 do 20 minut, da lahko prebereš rezultat, je pojasnil zdravnik, ki je dodal. "V klinični praksi je pri nas še posebej pomembna negativna napovedna vrednost posameznega testa. To pomeni, s kakšnim odstotkom verjetnosti smo prepričani, da je ta negativen test tudi negativni pacient. Te vrednosti se vrtijo od 85 do 95 odstotkov.
Na  prvi občutek se te številke in razlike med testi ne zdijo posebej velike. Rad bi poudaril, da je značilnost te statistike v tem, da bo tisti test, ki ima 95-odstotno verjetnost, samo pet testov razglasil kot lažno negativne. Pet od stotih se nam bo izmuznilo, ker bomo mislili, da je pacient oziroma bris negativen. Pri testu z 85-odstotno napovednovrednostjo, bo takšnih bolnikov že 15 na 100. Ta razlika med pet in 15 je ogromna, z vidika obolenja in organizacije sistema na splošno."

Kolateralna škoda bo zelo velika

Covid-19, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor
Zdravnik je še pojasnil, da so zaradi covid pri sprejemih drugih pacientov v UKC Maribor zelo selektivni. "Vsi pacienti s covid boleznijo, vsi, ki potrebujejo kisik, so bili sprejeti. Sprejemi na navadne oddelke so restriktirani, tukaj je prag višji. Iz vseh skupnih virov gre veliko osebja in zdravnikov, zato moram priznati, da nam uspeva obravnavati le za življenje ogrožujoča stanja. Pri drugem moramo biti selektivni, prag za sprejeme se je povišal, zato bo kolateralna škoda zelo velika." Zdravnik je dodal, da sedaj k njim prihajajo veliko bolj bolni ljudje. 

Sicer na urgenci opažajo nekoliko manj bolnikov, ki pridejo zaradi poškodb, "čeprav ne toliko, kot bi pričakovalo". "Klju temu, na srečo je tega manj," je dodal. 

"Zaradi veselega decembra me skrbi žalostni januar"

Na vprašanje, če ga zaradi posledic martinovanja, zdaj skrbi veseli december, je zdravnik odgovoril. "Pri 220 covid bolnikih ta vikend, pri treh novo zgrajenih intenzivah, me skrbi veseli december. Če je povezava z martinovanjem, potem me zaradi veselega decembra najbolj skrbi žalostni januar. Gremo s pametno glavo naprej," je dejal Gregor Prosen, ki je prebivalce pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov. 

dezurni@zurnal24

 

Komentarjev 7
  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 16:05 25.november 2020.

    Vsi pravi Slovenci vedo, da so zidanice ob takem datumu Martinovega polne vsaj trikrat: teden pred dejanskim Martinovim, na Martinovo in teden po njem. Sem prepričan, da temu tudi letos ni bilo nič drugače. Tako bodo tudi za božič, vse ...prikaži več do novega leta in še malo čez. Samo Butelj lahko razmišlja drugače. In potem bo kmalu pust pa velika noč.....Osebek pač misli, da se njemu to ne more zgoditi, čeprav je okrog njega že vse bolno. Kontrola in Visoke Kazni za vse, ki se ne obnašajo odgovorno!!!!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 13:32 25.november 2020.

    Žalostno je dokler narod po cestah terorizirajo tipi kot je zZlatko in Potrč ter njima podobni!! Organi pregona pa so zanič saj levi sodniki te kriminalce spuščajo!! Te "borce proti maskam " enostavno za 2 leti zapreti in ga oglobit,da ...prikaži več nikoli več ne bo šel na dopust!! Orzgtanizatorje "garažnih zabav" oglobiti z 10 000 evri globe za prvič naslednja kazen pa zapor 1 leto pa še 10000 evrov kazni!!

  • Albatroz 13:07 25.november 2020.

    Predlagam da vprašate nadrejene v kakšno kondicijo je pripeljalo zdravstvo pred to krizo? In koliko so bili njihovi zaslužki in nagrade, koliko so stali vsi ti. izleti? In vsi tajni sestanki, na katerih se sklepajo razni posli.