Zdravje > Aktualno
2709 ogledov

Vesela novica za tiste, ki se borite s plešavostjo

Zdravilo je bilo sprva namenjeno za zdravljenje osteoporoze.

Britanski znanstveniki so najverjetneje odkrili novo zdravilo proti plešavosti, čeprav je bila sestavina sprva namenjena zdravljenju osteoporoze. Vodilni razsikovalec Dr. Nathan Hawkshaw z Univerze v Manchestru je britanskim medijem zaupal, da ima zdravilo zelo močan učinek na lasne mešičke, zato domneva, da deluje na beljakovino, ki povzroča plešavost.

Lasje Izgubljate lase? Slovenija Izgubljate lase? To vam bo v enem mesecu pomagalo do gostejših las

Strokovnjak, ki je raziskavo objavil v ugledni medicinski reviji PLOS Biology dodaja, da bi lahko odkritje pomenilo veliko olajšanje za ljudi, ki trpijo zaradi izgube las.  

lasje Projekti Trije nasveti proti izpadanju las

Na trgu sta sicer na voljo že dve zdravili proti izpadnju las, ki po mnenju Hawkshawa nista dovolj učinkoviti, uporabniki pa poročajo tudi o stranskih učinkih.

Sledijo klinična testiranja

Zdravilo še trenutno testirajo v laboratorijih na vzorcih iz lasnih mešičkov las štiridesetih moških, ki so si dali presaditi lase. "Zaradi teh vzorcev je naša raziskava še posebej pomembna, saj smo v preteklosti v ta namen uporabljali le celične kulture," je dr. Hawkshaw pojasnil za BBC. Ob tem je dodal, da jih čakajo dodatna klinična testiranja na ljudeh.

Za zdravilo WAY-316606, ki so ga sprva razvili za izboljšanje kostne mase oziroma zdravljenje osteoporoze, se je pozneje izkazalo, da zavira beljakovino SFRP1. Ta omejuje razvoj številnih tkiv, vključno z mešički las.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.