Zdravje > Aktualno
8 ogledov

Vse cigarete z enakimi zavojčki

kajenje Shutterstock
Cigaretne embalaže so privlačne, predvsem za mlade kadilce. Zato v Franciji uvajajo nov ukrep, po katerem bi radi zmanjšali število kadilcev.

Po uspešni uvedbi nevtralne embalaže za cigarete v Avstraliji je francoska zdravstvena ministrica Marisol Touraine danes dejala, da bodo tudi vsi cigaretni zavojčki v Franciji v prihodnosti enake oblike, velikosti in barve, da bi tako kajenje postalo manj privlačno za mlade kadilce.

"V Franciji dnevno kadi 13 milijonov odraslih, situacija pa se slabša. Število kadilcev narašča, predvsem med mladimi," je opozorila Tourainova. Francija ima enega največjih deležev kadilcev v starosti pod 16 let v Evropi. Poleg uvedbe enotne embalaže naj bi v prihodnje kajenje prepovedali tudi na igriščih in v avtomobilih s potniki, mlajšimi od 12 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ubije vsakega drugega

"Ne moremo pristati na to, da tobak v naši državi vsako leto ubije 73 tisoč ljudi," je še dodala Tourainova. Represivni ukrepi bodo doleteli tudi kadilce elektronskih cigaret, saj naj bi jih predvidoma prepovedali v šolah in na sredstvih javnega prometa. Za razliko od Avstralije, kjer so leta 2012 sprejeli ukrepe, po katerih morajo vse cigarete prodajati v enakih zavojčkih z velikimi zdravstvenimi opozorili brez logotipov proizvajalcev, pa bodo v Franciji logotipi ostali, a bodo zelo diskretni in omejeni.

Vsako leto zaradi tobaka po celem svetu umre približno šest milijonov ljudi, v Sloveniji pa po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kar 3.600 prebivalcev, kar je deset vsak dan. Zaradi kajenja umre vsak drugi kadilec, mnogi umirajo zelo mladi, že po tridesetem letu življenja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.