Zdravje > Aktualno
943 ogledov

Vse manj polno kritih zdravil

ljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdravila, dnevi lekarn Bou0161tjan Tacolljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdrav
Po podatkih Nacionalnega Inštituta za javno zdravje, se v zadnjih letih manjša število izdanih zdravil na recept, ki so na pozitivni listi. Veča pa se število izdanih receptov za zdravila, ki so na vmesni listi ali izven obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Od leta 2010 do leta 2016 se je število izdanih receptov zdravil na pozitivni listi zmanjšalo za skoraj dva milijona. Število zdravil na vmesni listi pa se je povečalo za več kot tri milijone. ll

Število izdanih receptov za zdravila, ki so izven obveznega zdravstvenega zavarovanja se je skoraj podvojilo.

Nihanje povprečnih cen zdravil

Po podatkih NIJZ so sicer povprečne cene zdravil, ki so na pozitivni listi občutno višje kot cene zdravil na vmesni listi ali zdravil izven obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Povprečna cena zdravil napozitivni listi je bila lani skoraj 33 evrov, zdravila na vmesni listi skoraj 19 evrov, zdravila izven obveznega zdravstvenega zavarovanja pa skoraj 15 evrov.

Zanimivo je, da je bila povprečna cena zdravil na pozitivni listi leta 2010 29,07 evra, zdravila na vmesni listi skoraj 31 evrov, zdravila izven obveznega zdravstvenega zavarovanja pa 16,69 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice