Zdravje > Aktualno
2 ogledov

Vse več dvomov

US Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL) pauses while ad US Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL) pauses while ad
Odgovorni ne znajo pojasniti, kako se je medicinska sestra okužila. Imela je vso zaščitno opremo.

Ameriški predsednik Barack Obama se je v ponedeljek na temo ebole sestal s svojimi vodilnimi zdravstvenimi in varnostnimi svetovalci, po ZDA pa se zaradi okužbe medicinske sestre v Dallasu sproža vse več dvomov v ustreznost ukrepov proti smrtonosni bolezni, ki je doslej v Afriki pobila že več kot 4.000 ljudi.

Direktor Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo Thomas Frieden je sodeloval na srečanju z Obamo po telefonu, pred tem pa na novinarski konferenci ni znal ponuditi odgovora na vprašanje o tem, kako se je lahko medicinska sestra okužila z ebolo. Neimenovana zdravstvena delavka je pomagala zdraviti Liberijca Thomasa Erica Duncana v Prezbiterijanski bolnišnici v Dallasu.

Imela je zaščito

Duncan je prispel v Dallas iz Liberije 20. septembra, pet dni kasneje pa je poiskal zdravniško pomoč v omenjeni bolnišnici. Poslali so ga domov z antibiotiki, čeprav jim je povedal, da je prispel iz Liberije. Zdravstveno stanje se mu je poslabšalo in 28. septembra se je vrnil v bolnišnico, kjer so ga potem izolirali in neuspešno zdravili do konca prejšnjega tedna, ko je umrl.

Medicinska sestra je Duncana zdravila po drugem obisku v bolnišnici, na sebi pa je imela zaščitno oblačilo, rokavice in masko. Frieden je priznal, da še ne vedo, kako se je lahko okužila. Ena možnost je, da ni bila dovolj previdna pri snemanju zaščitnih oblačil. Obama je CDC naprosil, naj hitro razišče primer, Frieden pa je vse bolnišnice po ZDA ponovno pozval, naj bodo bolj pozorne na bolnike s simptomi, še posebej tiste, ki prihajajo iz držav zahodne Afrike.

CDC v Dallasu še vedno nadzira 48 ljudi, ki so bili v stiku z Duncanom, pridružila pa se jim je oseba, ki je bila v stiku z medicinsko sestro. Frieden je priznal, da ne bo presenečen, če se pojavi še kakšen primer okužbe. Združenje medicinskih sester je medtem v ponedeljek opozorilo, da so njihovi nadrejeni v bolnišnicah površni. Kar 76 odstotkov medicinskih sester trdi, da niso dobile nobenih navodil, kako ravnati v primeru suma ebole.

Obama je po sestanku s svojimi svetovalci po telefonu poklical generalnega sekretarja ZN Bana Ki Moona, s katerim sta se strinjala, da je potrebno okrepiti in pospešiti mednarodna prizadevanja za boj proti bolezni, ki je doslej najhuje prizadela Gvinejo, Liberijo in Sierro Leone. Podobno se je Obama strinjal tudi s francoskim kolegom Francoisom Hollandom, ki ga je prav tako poklical po telefonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.