Zdravje > Aktualno
4687 ogledov

WHO: "Epidemija se spreminja!"

Profimedia
WHO: Novi koronavirus širijo mladi ljudje in mnogi sploh ne vedo, da so okuženi.

Svetovna zdravstvena organizacija ( WHO) opozarja, da novi koronavirus širijo predvsem stari od 20 do 40 let, ki pogosto ne vedo, da so okuženi, kar predstavlja visoko tveganje za starejše in bolne. "Epidemija se spreminja," je dejal regionalni direktor WHO-ja za zahodno pacifiško regijo Takeshi Kasai. "Zdaj 20, 30 in 40-letniki spodbujajo širjenje. Mnogi se ne zavedajo, da so okuženi. To povečuje tveganje in prenos okužb na ranljivejše skupine ljudi," je dodal.

testiranje covid-19 koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaradi novega porasta okužb nekatere države znova uvajajo ukrepe, podjetja pa še bolj tekmujejo pri izdelavi cepiva proti virusu, ki je ustavil svetovno ekonomijo, pomoril več kot 770.000 ljudi, skoraj 22 milijonov je okuženih, poroča Reuters.

Tudi v državah, za katere se je zdelo, da imajo virus pod nadzorom, vključno z Vietnamom, ki kar tri mesece zaradi agresivnih ukrepov ni imel primerov novih okužb, znova uvajajo stoge ukrepe. "Ne gre samo za trenuten porast okuženih, gre za resen znak, da smo v azijsko-pacifiški regiji vstopili v novo fazo pandemije," je še dejal Kasai.

Po njegovem bodo države s hitrim odzivanjem in združevanjem tokrat lažje obvladovale posledice." Čeprav je virus mutiral, je še vedno videti kot "relativno stabilen," je dodal Kasai, ki je v imenu WHO-ja opozoril proizvajalce zdravil, naj pri ustvarjanju cepiva upoštevajo vse potrebne korake pri raziskavah in izdelavi cepiv. 

Covid-19 Zdravje Novo o ruskem cepivu sputnik 5

Socorro Escalante, tehnični sodelavec in svetovalec za politiko zdravil pri WHO je dodal, da se organizacija usklajuje z Rusijo, ki je ta mesec postala prva država, ki je registrirala cepivo proti COVID-19. "Upamo na odziv, ki bo temeljil na dokazih o uspešnosti tega novega cepiva," je povedal.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • lulibuc 13:51 18.avgust 2020.

  WHO mafija se spet oglaša. Kako daleč ste z dosežkom nategovanja? Koliko $ se je že nateklo v vaše kriminalne žepe?

 • Avatar stoychi
  stoychi 13:10 18.avgust 2020.

  in ostale covid pravljice za lahko noč otroci........................katerim verjamejo samo še debilli gatesi in ostali prostituti ;)

 • Covid_1984 12:18 18.avgust 2020.

  korona ne obstaja, obstaja pa trpljenje, ki so ga povzročili v belo oblečeni iztrebki, ki so nas zaprli v kletke in nas med sabo skregali, da bomo tiho pa so nam dali nagobčnike