Zdravje > Aktualno
609 ogledov

WHO: Na seznamu bolezni novi, vse pogostejši motnji

ljudje ulica sprehod
S tem bodo državne oblasti lahko zbirale statistike, spremljale trende in prilagajale proračune za spopadanje s temi problemi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo v mednarodno klasifikacijo bolezni na novo uvrstila tudi kompulzivno spolno vedenje in zasvojenost z videoigrami. S tem bodo državne oblasti lahko zbirale statistike, spremljale trende in prilagajale proračune za spopadanje s temi problemi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kompulzivno spolno vedenje

Definicija WHO pravi, da gre za kompulzivno spolno vedenje, ko postanejo spolne aktivnosti tako prevladujoče v posameznikovem življenju, da ta dlje časa zanemarja svoje zdravje, obveznosti in druge dejavnosti. V Nemčiji naj bi bilo takšnih ljudi okoli pol milijona, prizadeto pa naj bi bilo tudi podobno število njihovih partnerjev ali družinskih članov.

Zasvojenost z videoigrami

Zasvojenost z videoigrami pa je diagnosticirana, ko zasvojenost traja eno leto in znatno negativno vpliva na zmožnost delovanja posameznika v šoli, na delu ali z družino in prijatelji.

otroci starši pogovor Zdravje Starši, ukrepajte že danes, posledice so lahko hude

Odločitev, da se na seznam doda zasvojenost z videoigrami je sprožila protest industrije z videoigrami, ker bi dolgotrajno igranje lahko postalo videno kot nekaj, za kar potrebuješ pomoč.

Strokovnjak za klasifikacije bolezni pri WHO Robert Jakob je dejal, da "posameznika ne smemo označiti za bolnega samo zato, ker igra veliko iger na računalniku ali telefonu". Po podatkih Združenih narodov je sicer na več področjih po svetu vse več povpraševanja po zdravljenju zasvojenosti z videoigrami.

S tem bodo tisti, ki jih prizadene ena od teh dveh bolezni, lažje prišli do pomoči, navaja dpa besede spolne terapevtke Heike Melzer.

Poleg tega je WHO na seznam dodala še nekaj stvari, ki bodo omogočale spremljanje javnega zdravja tudi na drugih področjih. Zdravniki bodo po novem lahko navedli, ali je pljučnica posledica bakterij, odpornih na antibiotike. Prav tako bodo lahko navedli, ali je bil vzrok za možgansko krvavitev prevelik odmerek zdravil, ki jih je bolnik vzel po nesreči.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.