Zdravje > Aktualno
16 ogledov

Z ekipo strokovnjakov nad širjenje

migracije Shutterstock
Francija želi okrepiti ukrepe za preprečevanje širjenja smrtonosne bolezni. Ukrepe proti eboli sta okrepila tudi Velika Britanija in Izrael.

Francija je imenovala ekipo strokovnjakov, s čimer namerava okrepiti domače in mednarodne ukrepe za preprečevanje širjenja ebole. V soboto bo poleg tega začela zdravstvene preglede potnikov iz Gvineje. Velika Britanija namerava medtem potnike pregledovati še na dveh letališčih. Ukrepe proti eboli je danes na mejah uvedel tudi Izrael.

Francoski premier Manuel Valls je danes poudaril, da kljub več preplahom zaradi domnevne okužbe v Franciji doslej niso potrdili nobenega primera ebole. "Zdravstveni sistem je v pripravljenosti, da hitro odkrije in poskrbi za vsakogar, ki bi ga prizadela ebola," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pomoč tudi drugim državam

Francija se bo v soboto pridružila Veliki Britaniji, ZDA in Kanadi, saj bo začela zdravstveno pregledovati potnike iz Gvineje. Ta nekdanja francoska kolonija je poleg Liberije in Sierre Leone država, ki jo je ebola najbolj prizadela. Valls je poleg tega direktorja francoske agencije za raziskave aidsa Jeana-Francoisa Delfraissyja imenoval za koordinatorja vseh nacionalnih in mednarodnih operacij za odgovor na bolezen. Delfraissy bo sodeloval še s tremi drugimi strokovnjaki.

Francija bo poleg tega po Vallsovih besedah storila vse, kar je v njeni moči, za pomoč prizadetim afriškim državam, še posebej Gvineji. Pariz v Gvineji že pomaga graditi zdravstvene centre, prav tako pa je tja napotil tehnične strokovnjake.

Največji zdravstveni problem

Velika Britanija namerava medtem razširiti nadzor nad potniki na letališčih. Poleg Heathrowa in Gatwicka bodo potnike preverjali tudi na letališčih v Manchestru in Birminghamu. Britanski premier David Cameron je obenem pozval druge evropske države, naj uvedejo preverjanje ebole na svojih letališčih. Po njegovih besedah je širitev smrtonosnega virusa največji zdravstveni problem sveta te generacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi Izrael je danes okrepil ukrepe za preprečevanje širjenje ebole. Poslej bodo potnikom iz prizadetih območij merili temperaturo, danes pa so v ta namen opravili vajo na mednarodnem letališču Ben Gurion. O primerih ebole iz Izraela in palestinskih območij za zdaj ne poročajo. Izrael je sicer priljubljena destinacija afriških romarjev. Od začetka leta jo je po navedbah ministrstva za turizem obiskalo okoli 43.000, poroča AFP.

Pregledovanje potnikov na letališčih je sicer sporen ukrep, saj lahko med drugim od okužbe do nastopa simptomov pretečejo tudi trije tedni, izpostavlja dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.