Zdravje > Aktualno
9797 ogledov

Z Infekcijske klinike: Kako hudo so ljudje bolni, se je v 14 dneh zelo obrnilo

infekcijska klinika Saša Despot
Zdravnica, ki spremlja potek bolezni od začetka, med drugim je govorila tudi s pozitivnima Slovencema s križarke Princess Diamond na Japonskem, o tem, da se stvari spreminjajo s svetlobno hitrostjo.

 | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Z ljubljanskega kliničnega centra so opoldne sporočili, da je na njihovi Kliniki za infekcijske bolezni hospitaliziranih 50 bolnikov z novim koronavirusom - štirje manj od včeraj - od tega jih je 14 v intenzivni enoti. "Dva bolnika pa sta že ekstubirana, tudi zaradi izjemno dobrega dela naših intezivistov in celotne ekipe, za zdaj smo zelo veseli," je dejala dr. Tadeja Kotar s Klinike za infekcijske bolezni.

Stvari se hitro spreminjajo

"Dinamika je pestra in hitra. Če pomislimo, kako je bilo pred štirimi tedni, se stvari spreminjajo s svetlobno hitrostjo. Na začetku smo dejansko sprejeli vse pozitivne bolnike, ker smo tudi mi potrebovali izkušnje o tem, kako se virus obnaša, kako poteka klinična slika, pri katerih osebah se stanje lahko poslabša, kakšni so izvidi. Seveda si tega že po enem tednu nismo mogli več privoščiti. Zdaj sprejemamo osebe, ki so ogrožene, ki ob sprejemu potrebujejo kisik ali pa dodatno nego oziroma opazovanje. Kako hudo so ljudje bolni ob sprejemu, se je v 14 dneh zelo obrnilo," pravi zdravnica. 

Zdravnica dodaja, da je o virusu veliko neznank, tako vsak dan izvedo kaj novega, tako o sami bolezni, zdravljenju in načinu obravnave bolnikov. "Iz ure v uro so objavljeni novi članki. Sledimo strokovni literaturi, dobivamo cel kup novic, elektronske pošte, sporočil od naših kolegov iz drugih držav," dodaja.

Težko je verjeti, kako se je vse obrnilo

Diamond Princess, Križarka na Japonskem | Avtor: Epa Epa

Dr. Kotarjeva spremlja potek bolezni od začetka, bila je tudi tista zdravnica, ki je bila v telefonskem pogovoru s pozitivnima Slovencema s križarke Princess Diamond na Japonskem. "Ko smo se takrat slišali po telefonu, je bilo to nekaj eksotičnega oziroma nenavadnega, tudi zakonca sta bila zaskrblejna, kako bo, ko bosta prišla nazaj kot pozitivna. Zdaj pravita, da sploh ne moreta verjeti, kako se je obrnilo v štirih, petih tednih. Res je prav neverjetno, kako to zdaj sprejema javnost, kako sprejemajo ljudje in kako to doživljamo zdravniki," je povedala. 

Z UKC Ljubljana so še sporočili, da z današnjim dnem ukinjajo posvetovalno linijo za vprašanja povezana s koronavirusom. Za informacije o delujočih ambulantah v UKC Ljubljana lahko pokličite 01 522 50 50, zaposleni v UKC se lahko obrnejo na notranjo informacijsko točko preko e-mail naslova soj@kclj.si. Vse ostale splošne informacije o korona virusu so dosegljive na brezplačni številki 080 1404.

 

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:06 31.marec 2020.

    Teli ranocelniki pa so eni jamrači,v bolnic majo cca.70 pacientov vse ostale aktivnosti so preložene,samo nujno je še.In zdej tako trpijo in garajo,kot še nikoli v živlenju.Nikdar se niso in se tudi ne bodo pretegnil,saj se jim ni treba,ves drek ...prikaži več podelajo medicinske sestre,oni samo poberejo sadove tujega dela,za delavce pa ostane qu..c!