Slovenija
94 ogledov

Z milko, nutello, persilom nad evropske birokrate

Milka polica Profimedias
So popolnoma enaki izdelki v nemških in avstrijskih trgovinah res okusnejši in bolj kakovostni? Kako je s tem pri nas?

Milke, nutelle, coca-cole, barillle, persili, vse to so izdelki, za katere Hrvati menijo, da so na njihovih policah slabše kakovosti, skratka, da so popolnoma enaki izdelki v nemških in avstrijskih trgovinah okusnejši in boljši.

Gre za problematiko dvojne kakovosti prehranskih proizvodov pod eno blagovno znamko, na katero v nekaterih vzhodnoevropskih državah opozarjajo že več let; sicer pa se podobna vprašanja, kot je, ali je milka z lešniki v Müllerju res boljša, porajajo tudi pri nas. 

Da je nekaj na tem, so prvi dokazali Slovaki. Študija slovaške zveze potrošnikov iz leta 2011 je namreč pokazala, da tuja podjetja pri njih prodajajo slabše izdelke. Enako velja za Češko; 14 od 24 enakih izdelkov je bilo v tamkajšnjih trgovinah dražjih kot drugod po EU, pri tretjini so zaznali slabšo kakovost.

Zahteve po poenotenju sestavin

Čehi in Slovaki zato v zadnjem letu spet pritiskajo na evropske birokrate ter zahtevajo novo zakonodajo, ki bi proizvajalcem prepovedala uporabo različnih sestavin v izdelkih iste blagovne znamke v različnih državah EU.

Po novem so se jim pridužili še Hrvati, ki na pobudo evropske poslanke in direktorice hrvaške agencije za hrano Biljane Borzan že izvajajo študijo kakovosti izdelkov na domačih policah v primerjavi s tistimi v tujini.

Anketa: Dobivamo drugorazredne izdelke

Še pred tem so opravili anketo med hrvaškimi potrošniki, kjer je kar 82 odstotkov vprašanih navedlo, da so izdelki namenjeni vzhodnoevropskem trgu slabši. Kot navaja Večernji list, so na osnovi raziskave izbrali 27 izdelkov, ki jih laboratorijsko testirajo in primerjajo z enakovrednimi proizvodi z nemških polic.

Seznam je sestavljen na osnovi telefonske ankete na vzorcu osemsto ljudi, na osnovi nacionalne raziskave prehrambenih navad in na osnovi podatkov o najbolj prodajanih izdelkih tujih blagovnih znamk. Na seznamu izdelkov, ki jih testirajo in primerjajo, pa so pijača Coca-Cola, ledeni čaj Nestea, čokolada Milka z lešniki, namaz Nutella, Haribo bonboni, Activia jogurt, Barilla špageti, pralni prašek Arel, itd. Rezultati naj bi bili znani v začetku prihodnjega leta.

 Kaj pa Slovenija?

"Zaenkrat UVHVVR nima posebnega seznama morebitno manj kakovostnih živil in do sedaj tudi ni bilo razlogov za vzpostavitev le tega," so nam na vprašanje, ali o čem podobnem razmišljajo tudi pri nas, odgovorili s kmetijskega ministrstva oziroma z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. To pomeni, da pri nas nismo zasledili težav, ter da problematika dvojne kakovosti prehranskih proizvodov pod eno blagovno znamko v Sloveniji ni tako velika kot v nekaterih vzhodnoevropskih državah. 

Sicer pa tovrstna testiranja pri nas opravlja Zveza potrošnikov Slovenije, kjer so v četrtek objavili rezultate testa kremnih namazov z lešniki in kakavom in preizkusili tudi izdelke Nutella, izdelane v Nemčiji, Italiji in na Poljskem. Raziskavo je izvedla skupina senzoričnih strokovnjakov.

Razlike so, vendar v okusih

"Test je pokazal, da razlike med kremnimi namazi znamke Nutella sicer obstajajo, prav zagotovo pa ne moremo trditi, da je kateri od vzorcev bistveno kakovostnejši," so povedali na ZPS, kjer so poudarili, da so pri tovrstnih testih razlike predvsem v okusu: "Presenetljivo podobna sta si bila vzorca s Poljske in Italije, tisti iz Nemčije pa je nekoliko odstopal pri okusu po kakavu v primerjavi s tistim, narejenim v Italiji. Izbira je torej odvisna od posameznika, nekaterim je ljubši okus po kakavu, spet drugi imajo raje okus po lešnikih," so dodali na zvezi potrošnikov, kar seveda  pomeni, da proizvajalci vsebine prilagajajo tudi glede na okus in želje potrošnikov iz posameznih okolij. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 24
  • alibaba 15:28 26.november 2016.

    Naše imajo manj čokolade in lešnikov ,ter več sladkorja.

  • jozicamurn 17:42 25.november 2016.

    Zato pa ne "kupujem slovensko", ker je vse zanič.

  • jozicamurn 16:49 25.november 2016.

    Sedaj pa še enkrat preberi kaj sem napisala :) Hvala.