Zdravje > Aktualno
110 ogledov

Za 95 odstotkov manj škodljive od cigaret

Kajenje Reuters
V raziskavi ugotavljajo, da bi bilo potrebno elektronske cigarete bolj promovirati.

Elektronske cigarete so okoli 95 odstotkov manj škodljive od kajenja tobaka, zato bi jih bilo potrebno promovirati kot sredstvo za pomoč pri odvajanju od kajenja, navaja študija britanskega ministrstva za zdravje. Zdravstvene institucije namreč doslej niso zagovarjale uporabe elektronskih cigaret kot varne alternative kajenju tobaka.

Tudi za revnejša območja

Kevin Fenton iz britanske agencije za javno zdravje (PHE) meni, da elektronske cigarete niso popolnoma neškodljive, vendar v primerjavi s škodljivostjo tobačnih izdelkov ne predstavljajo bistvene nevarnosti za kadilca.

Raziskava agencije PHE navaja, da bi bile elektronske cigarete lahko cenovno ugodna alternativa za opustitev kajenja tobačnih izdelkov v revnejših območjih sveta, kjer je odstotek kadilcev najvišji.

Večinoma nekdanji kadilci

Večina kemikalij, ki povzročajo bolezni, povezane s kajenjem, ni prisotna v elektronskih cigaretah, zato so za 95 odstotkov manj škodljive kot tobačni izdelki, navaja britanska raziskava. Njeni rezultati se močno razlikujejo od raziskave Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je lani pozvala k reguliranju uporabe elektronskih cigaret in njihovi prepovedi v zaprtih prostorih.

Skoraj vsi od 2,6 milijona uporabnikov elektronskih cigaret v Veliki Britaniji so nekdanji kadilci, ki so z uporabo "e-cigaret" začeli zaradi odvajanja od tobačnih izdelkov, rezultate raziskave povzemajo tuje tiskovne agencije.

sta@dezurni.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.