Zdravje > Aktualno
68732 ogledov

Za rakom, ki je pokončal tudi znanega igralca, zboleva vse več ljudi

Lisa Niemi Patrick Swayze FameFlynet
Gre za enega izmed redkih rakov, pri katerih se statistika kljub napredku medicine ne spreminja.

Danes je Svetovni dan raka trebušne slinavke, ko se cel svet združeno bori proti najbolj agresivni obliki raka. Združenje EuropaColon Slovenija sicer začenja tudi dveletno vseslovensko kampanjo ozaveščanja, ki so jo poimenovali Skupaj smo v tem!

Na današnji dan so sicer osvetljene številne stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu, pri nas je med drugim osvetljen Ljubljanski grad, v Kopru, pa so v vijoličastih barvah zasijali mestni zvonik, utrdba Bastion in Ukmarjev trg.

Rak trebušne slinavke, ki je bil usoden tudi za znanega igralca Patricka Swayzeja, pa opernega pevca Luciana Pavarottija in ustanovitelja Appla Steva Jobsa, je bolezen z neznačilnimi bolezenskimi znaki, zbolevanje za njim pa v Evropi narašča. V zadnjih desetih letih se je število na novo obolelih podvojilo. S to diagnozo v Evropi živi 100 tisoč bolnikov, v Sloveniji okoli 400. 

V diagnostiki raka trebušne slinavke so osnovne slikovne preiskave UZ ali CT trebuha in endoskopski UZ za opredelitev natančne področne razširjenosti bolezni.

 | Avtor: V. L. V. L.
Gre za enega izmed redkih rakov, pri katerih se statistika kljub napredku medicine ne spreminja. Ker na to bolezen nismo dovolj pozorni, je tudi to  delno vzrok za to, da pet let po diagnozi živijo le še štirje odstotki obolelih. Po postavitvi diagnoze lahko z operacijo pomagajo le 20 odstotkom obolelih, kajti pri ostalih je bolezen že preveč napredovala.

Prepoznajte simptome

Zato je še kako pomembno ljudi poučiti, naj bodo pozorni na simptome te sicer ene najtežjih in najbolj zahrbtnih onkoloških bolezni, katere znaki so:

  • bolečina v hrbtu in trebuhu,
  • temen urin, sivo blato,
  • nenadzorovano hujšanje
  • slabo počutje.

Po besedah Boruta Štabuca s kliničnega oddelka za gastroenterologijo na UKC Ljubljane je pomembno, da se ga odkrije v dovolj zgodnjih stadijih, ko je tumor, ki sicer raste zelo hitro, še mogoče odstraniti. Po njegovih besedah je zdravljenje raka trebušne slinavke uspešno, kadar je tumor manjši od enega centimetra, čeprav je takšnih bolnikov zelo malo.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja so po besedah zdravnik kronično vnetje trebušne slinavke, kajenje in prekomerna telesna teža. "Ker so simptomi bolezni tako neznačilni, smo posebej pozorni na ljudi, ki imajo nepojasnjeno vnetje trebušne slinavke pred 50. letom, na tiste, ki so imeli to vrsto raka v sorodstvu, pa tudi na bolnike z na novo odkrito sladkorno boleznijo, ki se pojavi po 50. letu brez posebnega vzroka oz. dejavnikov tveganja," je pojasnil zdravnik. 

V kampanjo Skupaj smo v tem sodelujejo tudi nekateri znani Slovenci, nekdanji smučarski tekačici Petri Majdič in glasbeniku Aleksandru Mežku se je pridružil tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan. "Bil sem pretresen, ko sem izvedel, kako zahrbtna je ta bolezen in koliko sodržavljank in sodržavljanov se z njo bori. Svarilo, naj bomo pozorni na znake bolezni zato vsekakor na mestu," je dejal bivši predsednik, ki je dodal, da se s to boleznijo sooča tudi nekaj njegovih znancev.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.