Zdravje > Aktualno
16 ogledov

Začeli s testiranjem cepiva

Bolnik z virusom ebola. EPA
V ZDA začeli s pospešenim testiranjem cepiva proti eboli. Cepivo bo po nekaterih ocenah na voljo že prihodnje leto.

V ZDA so začeli s kliničnim preizkušanjem preventivnega cepiva za ebolo, ki ga je izdelalo britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline v sodelovanju z Ameriškim nacionalnim inštitutom za alergije in infekcijske bolezni (NIAID). S cepivom, ki je bilo predhodno preizkušeno samo pri opicah, so po poročanju ABC News včeraj cepili dve ženski stari 39 in 27 let. 

Pospešeno klinično preizkušanje bo vključevalo dvajset moških in žensk, starih med 18 in petdeset let, nihče od njih pa ne bo okužen s smrtonosnim virusom. Vodja oddelka za cepiva in imunizacijo pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) Jean-Marie Okwo Bele je že avgusta napovedal testiranje in ob tem izrazil upe, da bi bilo cepivo na voljo do leta 2015. Okwo Bele sicer ocenjuje, da bo cepivo tedaj v prodaji in tako širše dostopno.

“Nujno potrebujemo preventnivno cepivo za ebolo, zato moramo čim prej ugotoviti, ali je cepivo varno in vzpodbuja imunski sistem na način, da ga zaščiti pred okužbo,” je ob začetku testiranj dejal direktor NIAID Anthony Fauci. Zaradi izbruha ebole je po zadnjih podatkih WHO v zahodni Afriki doslej umrlo že več kot 1.900 ljudi. 

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 18:07 05.september 2014.

    Sedaj je pravi čas za nakup delnic rudnikov aluminija.Aja, verjetno je to že mimo, saj je cepivo že izdelano.