Zdravje > Aktualno
1606 ogledov

Začelo se je: Kako do cenejšega cepljenja

Cepljenje
Najučinkovitejša zaščita pred KME je cepljenje.

Kot so sporočili organizatorji akcije Zdravo v naravo, se bodo s prihodom pomladi v gozdovih, na travnikih, v mestnih parkih in na domačih vrtovih ponovno prebudili klopi.

klop | Avtor: EPA EPA
Tveganju smo izpostavljeni vsi, najbolj seveda tisti, ki se veliko gibljete na prostem.

Kako je bilo lani?

Zaradi klopnega menigoencefalitisa je bilo v letu 2017 prijavljenih 104 primerov (5 na 100.000 prebivalcev), kar je manj od povrečja predhodnih 20 let, ko je bilo povrečno 250 prijav. Lani smrti zaradi KME niso zabeležili, medtem ko sta leta 2016 za posledicami te hude bolezni umrla dva človeka: "Pri virusu KME je pa ta prenos lahko zelo, zelo hiter. V eksperimentih so ugotovili, da lahko do tega pride že v desetih minutah," je pojasnil Dr. Franc Strle, strokovnjak s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana.

Ker je Slovenija endemsko območje za klopni meningoencefalitis, ta mesec zdravstveni domovi v Ljubljani, Celju, Mariboru in Slovenj Gradcu v okviru akcije Zdravo v naravo s ciljem povečevanja precepljenosti organizirajo cepljenje proti tej nevarni bolezni po ugodnejši ceni. Cena cepljenja proti KME bo te dni enotna 20 eur, tako za odrasle kot za otroke. 

Okužijo se tudi živali

Z virusom klopnega meningoencefalitisa se lahko okužijo tudi domače živali, na primer koze, ovce in krave. Te živali sicer niso naravni gostitelji virusa, lahko pa okužena žival izloča virus v svojem mleku. Tako se lahko z zaužitjem nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov okužijo tudi ljudje.

Tudi v Sloveniji

Leta 2012 je bil v Sloveniji dokazan prvi primer izbruha KME po zaužitju surovega kozjega mleka.  Okužene so bile štiri osebe, pri treh osebah so se klinični znaki akutne vročinske bolezni razvili že po dveh dneh od zaužitja. Pri dveh osebah se je razvil tipičen potek bolezni z dvema fazama. Oba bolnika sta poiskala zdravniško pomoč, pri čemer je bil eden tudi hospitaliziran. Tretja oseba je zbolela z vročinsko boleznijo, vendar ni razvila druge, meningitisne faze bolezni. Edina oseba, ki ni zbolela, je bila proti kopnemu meningoencefalitisu cepljena.

KME Nevarna bolezen Zdravje KME: Kaj je z obljubami o brezplačnem cepljenju?

Kje se lahko cepite?

Zdravstveni domovi pozivajo, da ljudje s seboj prinesejo tudi cepilno knjižico, če jo imajo:

  • V Ljubljani se je cepljenje po ugodnejši ceni že začelo in bo potekalo do 26. aprila, in sicer pri vseh osebnih zdravnikih, ki delujejo v okviru Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana.
  • V Mariboru bo akcija potekala pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Za cepljenje se bo treba naročiti, kar lahko storijo tudi prebivalci drugih krajev in tisti, ki imajo izbranega osebnega zdravnika izven ZD Maribor.
  • V Celju je prvi val akcije Zdravo v naravo potekal že v začetku marca, drugi val pa bodo v ZD Celje izvedli v soboto. Za cepljenje se v Celju ni treba naročiti in je prav tako na voljo vsem, ne le tistim, ki imajo tu izbranega osebnega zdravnika.
  • Tudi v Slovenj Gradcu je prvi val akcije potekal že marca, z drugim valom pa bodo v ZD Slovenj Gradec nadaljevali v petek in soboto, naročanje ni potrebno.

KME je zelo resna okužba

Klopni menigoencefalitis je resno virusno vnetje osrednjega živčevja Prenaša se z vbodom okuženega klopa. Prva faza bolezni se prične približno teden dni po vbodu klopa s slabim počutjem, bolečinami vmišicah, glavobolom in vročino. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki se kaže z visoko telesno temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo, bruhanjem, tresenjem rok in jezika, včasih z motnjami zavesti in zbranosti. Pri 5 do 10 odstotkih bolnikov se pojavijo ohromitve, približno odstotek obolelih umre. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo glavoboli, vrtoglavice, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve. 
 

klopni meningitis Cepljenje Zdravje KME: To je bolečina, ki se je ne da opisati

Cepljenje je še posebej priporočljivo za tabornike, zeliščarje, gobarje, čebelarje, igralce golfa, tekače, kolesarje, pohodnike, planince in vrtičkarje, skratka za vse, ki se radi gibljejo v naravi. Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva.

Komentarjev 5
  • evelux 21:23 03.april 2018.

    vsepovsod pišejo kako je zdravo da se čimveč gibamo v naravi sedaj pa je nevarno in nezdravo se preveč gibat zunaj ker si ogrožen .... seveda si ogrožen z budalami ....

  • Albatroz 16:16 03.april 2018.

    spet farmacija služi na račun civilistov z laboratorijskim virusom ki so ga prilagodili na klope in spustili v naravo.