Zdravje > Aktualno
736 ogledov

Zakaj čebela po piku umre

V zadnjem letu dni je izginila tretjina vseh čebel. Žurnal24 main
Ali veste, zakaj čebela po piku umre? Naučite se in to pripovedujte otrokom in prijateljem.

“Splošno znano je, da čebela delavka piči človeka samo enkrat, potem pa umre. Če pa čebela piči koga ali kaj drugega, pa ni nujno da umre,” pojasnjuje svetovalec specializiran za tehnologijo čebelarjenja pri Čebelarski zvezi Slovenije Vlado Auguštin.

Pravi, da so na želu, s katerim čebela piči, kaveljci, ki so obrnjeni tako, da se želo z lahkoto zabode v tkivo žrtve, pri izvlečenju iz kože, pa se kaveljci zataknejo, tako da čebela ne more izvleči samo žela. “Tako v tkivu ostane tudi del njenega zadka, zato čebela kmalu potem umre,” opisuje in dodaja, da se to navadno zgodi, če je povrhnjica, v katero čebela zabode želo, prožna, kot je na primer pri človeku, psu oziroma sesalcu ali ptiču. “Če pa čebela želo zabode v bolj trdno površino, na primer v hitinast zunanji skelet žuželk, ga z lahkoto izvleče iz žrtve, zato pri tem ne umre. Glede na to lahko torej piči vsaj še enkrat,” dodaja.

Varujejo svoj dom

"Na podlagi prijav zaenkrat nismo zabeležili povezave med nepravilno rabo FFS in | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Auguštin pojasnjuje, da je življenje čebel organizirano, tako da vsak član te velike družine natančno ve, kaj je njegova naloga. Osnovna naloga matice je, da leže jajčeca, trotov pa, da oprašijo matico. Čebele delavke čistijo panj, gradijo satje, krmijo zarod, spremljajo in krmijo matico in proizvajajo med, pašne čebele pa nabirajo medičino, mano, cvetni prah, vodo in smole. “Nalogo čebel stražark pa verjetno poznate! Čebele delavke postanejo stražarke neposredno pred prevzemom vloge pašnih čebel. Njihova naloga je, da varujejo svoj dom,” pravi.

Dodaja, da čebela, ki leta iz cveta na cvet ne piči, razen če ogrozimo njeno življenje in če se mora braniti. “Sicer pašna čebela ne piči, kajti njena poglavitna naloga je letati s cveta na cvet, prenašati cvetni prah in na ta način opraševati rastline ter pri tem nabirati sladke tekočine, iz katerih panjske čebele naredijo med,” opisuje. Čebelice so pridne in delovne živalice, če pa kdo vdre v njihov mir ali ogrozi čebelico, tedaj se mu obeta kazen.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.