Zdravje > Aktualno
17 ogledov

Zakaj se poljubljamo

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Se je poljubljanje razvilo iz ovohavanja obraza?

Žal znanstvenikom še ni uspelo odkriti, zakaj se ljudje poljubljamo. Dejstvo pa je, da nismo edini. Z ustnicami se dotikajo tudi nekateri primati in si na ta način izkazujejo naklonjenost.

Ena od možnih razlag je ta, da se je poljubljanje razvilo iz ovohavanja obraza. Pomikanje proti obrazu druge osebe denimo pomaga našemu nosu, da prepozna v osebi potencialnega partnerja. Švedski strokovnjaki so denimo ugotovili, da imajo ženske raje moške, v katerih prek vonja ugotovijo, da imajo drugačen imunski kod. Mešanje genov namreč omogoča bolj močne potomce.

Da poljubljanje potrebujemo tudi zato, da okusimo in s tem ocenimo potencialnega partnerja je pokazala tudi nedavna raziskava strokovnjakov z Oxfordske univerze.

Iz hranjenja

Druga možnost je, da se je poljubljanje razvilo iz hranjenja. V nekaterih kulturah so starši svoje otroke hranili neposredno iz svojih ust, to ponekod še vedno počnejo. S tem se je morda razvila navada, da dotikanje ustnic povezujemo z ljubeznijo.  

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.