Zdravje > Aktualno
1906 ogledov

Zapleti z odškodninami zaradi cepljenja. To obljublja minister za zdravje.

Danijel Bešič Loredan Saša Despot
Pravica do odškodnine zaradi zapletov po cepljenju: "Vloge stojijo, saj je postopek precej zahteven, kar pomeni, da je težko vložiti popolno vlogo," je dejal minister za zdravje.

Predlog nujnih ukrepov za interventni zakon za zajezitev širjenja in blaženje posledic epidemije covid-19 na področju zdravstva predvideva 35 ukrepov. Med njimi so na primer ponovna pravica do kratkotrajne odsotnosti z delovnega mesta, organizacija ambulant za neopredeljene paciente, dodatek za delo s covid bolniki in pravica do denarne odškodnine, ki nastane zaradi cepljenja. 

Ministrstvo za zdravje obravnava nekaj deset  zahtevkov za uveljavljanje odškodnine zaradi domnevno resnih neželenih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19. "Do zdaj ni bilo rešenih veliko vlog, zdaj se dogovarjamo o nekaj desetih. Krepko čez tisoč pa je potencialnih vlog. Vloge stojijo, saj je postopek precej zahteven, kar pomeni, da je težko vložiti popolno vlogo," je pojasnil minister. Po njegovem bodo ljudje po novem zakonu dobili jasna navodila, kdo je upravičen do odškodnin zaradi zapletov po cepljenju. Zdaj na tem področju vlada velika pravna praznina, zato je treba nujno poenostaviti postopke. "Lahko vam obljubim, da bomo to do konca leta izpeljali, da bo pravno vse v redu," je dodal.

Uvedbo odškodnin v primerih resnih neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 je novembra lani sprejela sprejela prejšnja vlada v okviru desetega protikoronskega zakona. DZ je zakon nato sprejel konec decembra.

V novem predlog za katerega kot je rečeno, ministrstvo še sprejema mnenja širše javnosti, je novost je v tem, da v njem ni pravice do povračila škode, ki je posledica strokovne nepravilnosti pri opravljanju cepljenja ali neustrezne kakovosti cepiva.

Upravičenec do odškodnine je torej:

1. oseba, ki je bila v Sloveniji cepljena proti covidu-19, "ki ima začasno dovoljenje za promet in ji je nastala škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij v skladu s predpisom, ki ureja odškodninsko odgovornost za škodo, ki nastane osebi zaradi obveznega cepljenja."

2. v primeru smrti "zakonec oziroma partner, s katerim je ta oseba živela v zunajzakonski skupnosti, in starši pod pogojem, da je bila umrla oseba otrok do 18. leta starosti ali otrok nad 18. letom starosti, če so ga bili starši dolžni preživljati ali je z njimi živel v trajnejši življenjski skupnosti;

3. v primeru smrti osebe, "njeni otroci do 18. leta starosti ali otroci nad 18. letom starosti, ki jih je bila ta oseba dolžna preživljati ali so z njo živeli v trajnejši življenjski skupnosti."

 

Rešitev za odškodnine zaradi neželenih posledic cepljenja bodo vključene v nabor nujnih ukrepov s področja zdravstva, ki so jih pripravili na ministrstvu za zdravje. Zakon bo vlada predvidoma obravnavala v prvi polovici septembra, nato pa bo v DZ vložen za obravnavo po nujnem postopku. Nujni postopek ne predvideva javne razprave, si pa na ministrstvu še pred medresorskim usklajevanjem želijo pridobiti mnenja široke strokovne in druge javnosti.

Zato je osnutek zakona objavljen na spletni strani ministrstva, k podaji mnenja pa bodo pozvali tudi posamezne deležnike, je pojasnila vodje Službe za sistemsko zakonodajo na ministrstvu Mateja Radej Bizjak. Predlog zakona, ki ga najdete tukaj, bi veljali do konca leta 2023 z možnostjo podaljšanja.

"Želja je, da postopoma preidemo iz faze epidemije v endemično fazo, in se naučimo živeti s covidom."

Cilj je, da bi se naučili živeti s covidom in da bi virus postal del našega vsakdana, je ob predstavitvi predlogov poudaril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "Upam, da bo potek epidemije covida-19 jeseni podoben trenutnemu, saj prevladujoča različica omikron v večji meri povzroča blažje poteke bolezni ob okužbi s koronavirusom. V veljavi bi torej ostala sedanja, prva faza," je dejal.  

"Še vedno smo v fazi 1, ko prevladuje različica virusa, ki pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka bolezni. Smo pa pripravljeni tudi na bolj črne scenarije ob morebitni zaostritvi in posledičnem prehodu v fazo 2", je še pojasnil minister Bašič Loredan.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 

dezurni@styria.media.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss
    luckyss 07:38 27.avgust 2022.

    Ker so uradno vsa cepiva še v eksperimentalni fazi (prvo dovoljenje za redno uporabo je možno maja 2023, če prestane vse preskusne faze-Pfizer).. se lahko cepljenju podvržemo le na lastno željo, torej tudi lastno odgovornost in torej ne moremo tožiti ...prikaži večti niti proizvajalca niti države !! Te "odškodnine" je uvedla prejšnja vlada po nekih svojih kriterijih s katerimi lahko 99,9% vseh zahtev zavrže.In to zato, da "med vrsticami" sugerira, da je cepivo varno, ker ni odškodnin..Gre za čisti nateg !!