Zdravje > Aktualno
3108 ogledov

Zaradi belih zalivk težje do zobozdravnika

Zobozdravniki Žurnal24 main
Zobozdravniki opozarjajo, da to širitev pravic za paciente plačujejo iz svoje plače...

Dobrega pol leta lahko zobozdravniki pri pri otrocih do 15.let, nosečnicah in doječih materah uporabljajo le še bele zalivke, k čemur nas zavezuje evropska uredba. Stroške novih materialov za izdelavo belih zalivk krije zdravstvena zavarovalnica. 

Zavarovalnica jih ne krije v celoti

A zobozdravniki opozarjajo, da stroški kompozita, materiala za izdelavo bele zalivke, niso v celoti plačani iz zdravstven blagajne. Kot je pojasnil predsednik odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović, direktiva EU ne določa natančno materiala za belo zalivko, zgolj alternativo amalgamu. ZZZS pa se je odločil za uvedbo kompozita, ki je najdražji material.

Kritične razmere Zdravje Zobozdravniki: Čakalne vrste se bodo samo še podaljševale

Vzamejo jim veliko več časa

Poleg tega izdelava take zalivke zahteva približno trikrat več časa, kar pomeni, da bodo imeli zobozdravniki manj časa za opravljanje drugih storitev in se bodo posledično še podaljšale čakalne dobe, ki že sedaj v večini primerov presegajo dopustne.

Izgubo pokrivajo iz svoje plače

Po besedah predsednice Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens Mirjane Petrovič imajo zobozdravniki pri izdelavi bele zalivke za otroke, mladostnike, nosečnice in doječe matere sedaj približno 32 evrov izgube, kar morajo pokriti iz svoje plače. "Zobozdravstvo se izčrpava že deset let, vse rezerve, ki smo jih imeli, smo porabili. Ne moremo privoliti, da širitev pravic bolnikov plačujemo iz svoje plače," je bila kritična.

ortodont Slovenija Zdravje Brez ortodonta čez noč ostalo več okoli 700 otrok, ministrstvo pa menca

Brez sogovornika

Ob tem je Pavlović poudaril, da zobozdravniki nikakor ne nasprotujejo belim zalivkam, a so ZZZS že večkrat opozorili, da bi moral natančno opredeliti vse finančne vidike uvedenih sprememb. Svoje izračune o stroških materiala so tudi že posredovali ZZZS, a so tam za zdaj ostali brez sogovornika. 

Poleg tega imajo po določilih ZZZS določene skupine bolnikov, kot so onkološki bolniki, bolniki z razvojnimi nepravilnostmi in bolniki z atrofijo zgornje čeljusti, pravico do implantološke obravnave na terciarnem nivoju, torej v ljubljanski stomatološki kliniki, ki pa se lahko opravi samo v ordinacijskem času. To pomeni, da te skupine bolnikov vstopijo v vrsto za vsemi drugimi bolniki, ki čakajo na izkles, mostiček, protezo in druge podobne storitve, čakalne dobe pa se tako še podaljšujejo.

Premalo zobozdravnikov

Opozorili so tudi na manjšanje dostopnosti do zobozdravnika. Čeprav je število zobozdravnikov v Sloveniji primerljivo z evropskim povprečjem, pa ZZZS po oceni zobozdravnikov razpiše premalo programov. Zaradi pritiskov, da specialistično stroko zobozdravniki izvajajo na primarnem nivoju, zobozdravniki po besedah Petrovičeve vračajo koncesije, tisti, ki že izpolnjujejo pogoje, pa se raje upokojijo. "V preteklih letih se sredstva ZZZS za zobozdravstvo niso povečevala, a če bi hoteli ohraniti dostopnost, bi morali poseči v košarico pravic v zobozdravstvu," je še opozoril Pavlović.

 
Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:16 02.februar 2019.

    Oni bi radi očitno na pacienta meli 2 minute posla - plača na glavo pacienta. In zdaj je ratal problem, ker ne morejo oni zaračunavat zalivk kolkor se njim sprdne, temveč morajo račun za material predložit ZZZSju. Money money money.... ...prikaži več nič drugega. Zarad amalgama sem mela huuuuude probleme s ščitnico, bi mogla že it po tablete. No, zj ni treba več, ko je šel ves amalgam ven. Bistvo je denar in pridelava pacientov.

  • mph 18:51 02.februar 2019.

    Zobozdravstvo izčrpava predvsem paciente.