Zdravje > Aktualno
1045 ogledov

Zaradi neželenih učinkov tudi na urgenco

Lekarna
Polifarmakoterapija pomeni, da bolnik zaradi bolezni hkrati jemlje štiri ali več zdravil bodisi na recept ali brez recepta.

V letošnjem mednarodnem tednu ozaveščanja o neželenih učinkih zdravil in pomenu njihovega poročanja, ki se začenja danes, se osredotočajo na polifarmakoterapijo oz. zdravljenje z več zdravili sočasno. Poročanje o neželenih učinkih namreč pomaga zaščititi bolnike, ki sočasno jemljejo več zdravil, so sporočili iz javne agencije za zdravila.

Polifarmakoterapija pomeni, da bolnik zaradi bolezni hkrati jemlje štiri ali več zdravil bodisi na recept ali brez recepta. Takšno jemanje zdravil poveča verjetnost, da se pri bolniku pojavijo neželeni učinki zaradi večjega tveganja za medsebojno delovanje z zdravili, hrano ali zeliščnimi pripravki, so ob začetku mednarodnega tedna sporočili iz Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Za zdravila, ki so medsebojno zamenljiva, zavarovalnica krije ceno najcenejšega. Zdravje Vse za kakovostno predpisovanje zdravil

Čeprav je polifarmakoterapija pogosta predvsem pri starejših, lahko posledice čuti vsak, ki redno jemlje več zdravil hkrati, npr. bolnik z dolgotrajno oziroma kronično boleznijo. Dovzetnost bolnika za pojav neželenega učinka se lahko s starostjo poveča, saj se zdravilo ne presnavlja tako učinkovito kot prej oz. je bolnik bolj občutljiv na njegovo delovanje.

Slovenija 16.09.13, Breda Bavec, druzinska zdravnica, in Maja Petre, farmacevtka Slovenija Zaradi stranskih učinkov na urgenco

Zdravstveni delavci imajo ključno vlogo pri spremljanju svojih bolnikov. Pomembno je, da so pri pregledu bolnikovega zdravljenja pozorni na možnost medsebojnega delovanja zdravil, in da zaznajo in poročajo domnevne neželene učinke. Vsako poročilo doprinese k razumevanju koristi in tveganj zdravil v klinični praksi, lahko privede do odkritja prej nepoznanega neželenega učinka ali medsebojnega delovanja in tako pomaga izboljšati varnost zdravil za vse bolnike, še poudarjajo na agenciji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.