Zdravje > Aktualno
110 ogledov

Zato si ljudje grizejo nohte

Grizenje nohtov Profimedias
Po mnenju strokovnjakov za grizenje nohtov obstajajo štirje glavni vzroki.

Približno tretjina ljudi na svetu po podatkih ameriškega ministrstva za zdravje trpi za onikofagijo, navado grizenja nohtov. Po mnenju strokovnjakov za razširjeno navado obstajajo štirje glavni vzroki.

1. Užitek

Grizenje nohtov sprošča in povzroča občutek ugodja, je pokazala študija oddelka za psihološke raziskave Univerze v San Francisu. Sproščujoči učinki onikofagije naj bi še posebej prišli do izraza v stresnih situacijah in kadar smo soočeni z zahtevanimi nalogami.

2. Perfekcionizem

Študija, objavljena v Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatry, je ugotovila, da se posamezniki, ki se zaradi svojih perfekcionističnih teženj hitro razjezijo ali razburijo, pomirijo z grizenjem nohtov, kar je tudi vzrok, da to počnejo.

3. Genetske predispozicije

Po besedah zdravnice Shari Lipner z ameriškega raziskovalnega centra Weill Cornell Medicine je grizenje nohtov povezano z geni. Tretjina ljudi, ki si grize nohte, naj bi imela sorodnike, ki prav tako trpijo za onikofagijo.

4. Obsesivno-kompulzivna motnja

Ameriško psihiatrično združenje je onikofagijo leta 2012 uvrstilo na seznam simptomov obsesivno-kompulzivne motnje.

Posledice

Grizenje nohtov ima lahko negativne učinke na posameznikovo dentalno zdravje in čeljust. Roke so polne različnih bakterij, ki jih z grizenjem nohtov, lahko zanesemo v usta, kar lahko vodi tudi v različne okužbe. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.