Zdravje > Aktualno
291 ogledov

Zato vode ne prekuhamo večkrat

Prekuhavanje vode Profimedias
Voda, ki jo predolgo pustimo vreti, oziroma voda, ki smo jo ponovno prekuhali, je še kako oporečna, opozarjajo strokovnjaki.

Ko voda zavre, oddaja pline, s tem pa zmanjša koncentracijo nekaterih škodljivih snovi. Zato jo prekuhavamo, če ni oporečna, samo dojenčkom do enega leta starosti in starejšem, občutljivejšim ljudem.

Vendar pozor!  Če vodo pozabimo na štedilniku oziroma nam predolgo vre ali če isto vodo še enkrat zavreremo, smo dosegli prav nasprotni učinek, opozarja  consciouslifenews.com.

Takšna voda vsebuje zaskrbljujoče količine arzena in nitratov

Arzen v vodi predstavlja veliko nevarnost za človeka, opozarja mednarodna zdravstvena organizacija. Po svetu zato obstajajo strogo določene mejne vrednosti dovoljene ravni arzena v vodi.

Arzen pri stiku s kožo, očmi in dihali povzroča draženje kože in sluznic. Pri zaužitju lahko povzroči prebavne motnje (bolečine v trebuhu, bruhanje, driska, kovinski okus ali okus počesnu, pekoč občutek v ustih, težave pri požiranju), motnje delovanja srca in ožilja, okvare kostnega mozga, razpad rdečih krvničk, povečana jetra, odpoved ledvic, poškodbe perifernegain osrednjega živčevja.

Dolgotrajna izpostavljenost povzroča prekomerno pigmentacijo in prekomerno poroženelost kože, poškodbe žil z odmrtjem udov in povišanjearterijskega krvnega pritiska. Možni škodljivi učinki so še sladkorna bolezen.

Tudi nitrati  so povsod okoli nas, saj jih najdemo v tleh, vodi in zraku, vendar niso nevarni. Če so nitrati za dlje časa izpostavljeni visokih temperaturam, postanejo nevarni. Zaradi kemijske reakcije se pretvorijo v nitrozamine, ki pa so najbolj karcinogene snovi od vseh do sedaj poznanih. Povzročajo raka, ko so levkemija, rak želodca, trebušne slinavke, rak jajčnikov.

 

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 16:53 29.maj 2016.

    Kaj pa če hočemo skuhat čaj ali kavo, je to dobro ali ne ? Arzen ? Kje ste zdaj našli arzen, koliko ga pa je v vodi ? Vse je narobe, vse, če se obrneš levo je narobe, če desno ...prikaži več je še bolj. Nojbolj me veseli, da mi ne bo treba večno živet. V napakah.