Zdravje > Aktualno
38 ogledov

Zbornico bo vodila Zdenka Čebašek Travnik

Bolnišnica Profimedias
Nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije je Zdenka Čebašek-Travnik, Možina izgubil kljub podpori Fidesa.

Dolenjska 09.07.10, Brezice, TK, varuhinja clovekovih pravic, Zdenka Cebasek Tra | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač

Člani Zdravniške zbornice Slovenije z volilno pravico so za novo predsednico zbornice izvolili nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek-Travnik.

Možini ni uspelo kljub podpori Fidesa

V drugem volilnem krogu, ki se je iztekel danes, je zbrala 2780 glasov, njen tekmec, dozdajšnji predsednik zbornice Andrej Možina pa 2694. Skupno število veljavnih glasovnic je bilo 5474.

"Volitve za predsednika ZZS so uspele in izzid je pričakovano tesen. Pokazale so, da zdravniki in zobozdravniki člani pričakujejo spremembe v osrednji stanovski organizaciji. Zahvaljujem se vsem zdravnikom in zobozdravnikom, ki ste podprli mojo kandidaturo za predsednika ZZS in prav vsem, ki ste z visoko udeležbo pripomogli k uspešnim volitvam," je po tem, ko je s tesnim izodom izgubil volitve, sporočil dosedanji predsednik Andrej Možina.

Možino je pred drugim krogopm sicer podprl glavni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Čebašek Travnikovo je javno podprl kirurg Erik Brecelj.

Za spremembe tudi v izobraževanju

Psihiatrinja Čebašek-Travnikova je med volilno tekmo za predsedniško mesto poudarjala, da želi zdravniški zbornici dati nov zagon, bolj privlačno vsebino ter storitve, ki jih člani pričakujejo in potrebujejo. Napovedala je, da bo njena prednostna naloga na čelu zbornice izboljšanje pogojev dela in medosebnih odnosov.

Prav tako se je Čebašek-Travnikova večkrat zavzela za sodelovanje med kolegi z različnimi statusi ter medgeneracijsko povezovanje in solidarnost. Obljubila je tudi, da si bo prizadevala za preglednost delovanja zbornice in profesionalizem ter za nujne spremembe v podiplomskem izobraževanju zdravnikov in zobozdravnikov.

Izvoljena v drugem krogu

Drugi krog volitev predsednika zborniceje bil potreben, ker nihče od petih kandidatov v prvem krogu 13. decembra ni prejel polovice podpore tistih, ki so glasovali. Možina in Čebašek-Travnikova pa sta prejela največ glasov podpore. Poleg njiju sta se za mesto predsednika potegovali Gordana Živčec Kalan, družinski zdravnik Miro Lasbaher in nefrolog Boštjan Kersnič.

Gre pa za ponovljene volitve, saj pomladanske, na katerih sta se za predsednika zbornice potegovala Možina in Živčec Kalanova, niso uspele zaradi nedoseženega kvoruma.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.