Zdravje > Aktualno
23 ogledov

"Zdravljenje v tujini upravičeno"

operacijska soba, operacija, zdravniki Shutterstock
Zdravljenje v tujini ti pripada, če oseba ne more pravočasno pridobiti bolnišničnega zdravljenja v svoji državi.

Sodišče Evropske unije je v primeru Romunke Elene Petru proti romunskemu zavodu za zdravstveno zavarovanje razsodilo, da povračila stroškov zdravljenja v tujini ni mogoče zavrniti, če zavarovana oseba zaradi pomanjkanja najnujnejše medicinske opreme ne more pravočasno pridobiti bolnišničnega zdravljenja v svoji državi. 

Petruva je bil zaradi hude bolezni ožilja hospitalizirana v specialistični kliniki v Temišvaru v Romuniji, kjer so ugotovili, da potrebuje operacijo na odprtem srcu. Med hospitalizacijo je ugotovila, da v bolnišnici primanjkuje zdravil in najnujnejše medicinske opreme ter tudi postelj. Tudi zaradi zahtevnosti kirurškega posega se je odločila, da odide na operacijo v Nemčijo, zavod za zdravstveno zavarovanje, pri katerem je bila zavarovana, pa je zaprosila za kritje stroškov tega posega.

Stroški 18 tisoč evrov

Njen zahtevek je bil zavrnjen z obrazložitvijo, da iz poročila lečečega zdravnika ni razvidno, da zahtevana zdravstvena storitev ne bi mogla biti v razumnem roku opravljena v Romuniji. Stroški posega, katerih povračilo je od romunskih pristojnih organov zahtevala Petruva, so skupno znašali skoraj 18.000 evrov. Sodišče je že razsodilo, da zahtevane odobritve zdravljenja ni mogoče zavrniti, kadar se izkaže, da enakega ali enako učinkovitega zdravljenja ni mogoče pravočasno prejeti v državi članici, v kateri zadevna oseba stalno prebiva.

Pristojni nosilec mora pri presoji, ali gre za tak primer, upoštevati vse okoliščine, značilne za posamezen konkretni primer. Pomanjkanje zdravil in najnujnejše medicinske opreme je po mnenju sodišča lahko razlog za nezmožnost pravočasne zagotovitve enakega ali enako učinkovitega zdravljenja v državi članici prebivališča. A sodišče pojasnjuje, da je treba to nezmožnost oceniti tako na ravni vseh bolnišničnih ustanov v državi članici prebivališča, ki so sposobne zagotoviti zadevno zdravljenje, in ob upoštevanju časovnega obdobja, v katerem se lahko to zdravljenje pravočasno pridobi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.