Zdravje > Aktualno
9695 ogledov

Zdravnica poroča o bizarnem učinku zdravila

Zdravstvo Profimedias
Lepotni popravek, s katerim ni mogla biti zadovoljna.

45-neimenovana Portugalka je opazila, da so ji kar naenkrat močno zrasle trpalnice, v treh tednih so ji narasle za tri cenimetre, kar bi ji sicer zavidala marsikatera ženska. Vendar bolnica iz Lizbone s tem ni bila zadovoljna. Čeprav so jo vsi začeli spraševali, od kod tako realistični podaljški, ji je "lepotni popravek" povzročal okužbo in srbečico. 

Akutna okužba vek in zelo dolge trpalnice

 | Avtor:
Avtorica prispevka v reviji BMJ Case Reports, zdravnica Leonor Vasconcelos Matos je zapisala, da so ženski leta 2017 postavili težko diagnozo in sicer četrti stadij raka na debelem črevesu.

Z zdravljenjem je začela takoj, kemoterapija pa ji sprva ni povzročala večjih težav. "Po 14. ciklih je prišla na onkološko kliniko z akutno okužbo vek. Ob tem se je pritoževala, da so se njene trepalnice v zadnjih treh tednih povečale. Rast je opisala kot "zelo problematično in neprijetno," piše v poročilu. 

Trihomegalija trepalnic je stanje, pri katerem so trepalnice neobičajno dolge. Postanejo lahko bolj kodrastie, debelejše in temnejše. Motnja lahko traja od rojstva, čeprav jo povezujejo tudi z zdravili.  "V tem primeru gre za redki in seveda učinek cetuksimaba, ki se običajno pojavi v dveh do petih mesecih zdravljenja." 

Cetuksimab deluje tako, da se veže na receptorje za epidermalni rastni faktor (EGFR), ki so na površini rakavih celic. To preprečuje, da bi beljakovine dosegle rakaste celice in jim tako pomagale rast. "Zdi se, da zdravilo vpliva na protein keratin, ki je ključen za lase, kožo in nohte,"  so zapisali.

 | Avtor:
Ženska si je s pomočjo kozmetičarke vsakih nekaj tednov obrezalovala trepalnice, ob tem si je morala razkuževati veke in ščasoma je bilo bolje. "Razumevanje kožnih stranskih učinkov zdravil je pomembno za izboljšanje kakovosti življenja," še piše v poročilu, ki sicer ne navaja, ali so trpalnice ženski vendarle prenehale rasti. 
 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.