Zdravje > Aktualno
3294 ogledov

Zdravniki brez politike: Ne, virus ni fikcija in že pred jesenjo nas zelo skrbi

Screenshot
Bojana Beović: "Nošenje mask velja v ZDA za demokratično dejanje, pri nas jim tisti, ki se deklarirajo za borce za svobodo, nasprotujejo."

Kljub temu, da o virusu SARS-CoV-2 znanstveniki in zdravniki vedo vse več podrobnosti, še vedno obstaja veliko ljudi, ki ne verjamejo, da je virus nevaren in da ljudje zaradi njega umirajo. Poznavanje dejstev je ključno za pravilno vedenje in zaščito sebe in svojih bližnjih pred virusi, smo slišali na današnji novinarski konferenci, na kateri so sodelovali ugledni strokovnjaki s področja zdravniške stroke.

"Le zdravniška stroka, brez politike," so poimenovali konferenco, na kateri so strokovnjaki želeli odgovoriti na vprašanje, kje smo z epidemijo trenutno in odgovoriti na zapise, "tudi v nekaterih osrednjih medijih", kjer resnost novega koronavirusa postavljajo pod vprašaj. "Govori se, da gre za manjšo gripico, kar ne drži. Svetovni podatki kažejo na to, da je bolezen zelo kužna in ima dolgoletne posledice na zdravje," je na začetku poudaril predsednik Slovenske medicinske akademije dr. Pavel Poredoš.

"Ne smemo si zatiskati oči, stroka vendarle ima nekaj informacij, čeprav še ne vseh. Pred tem - z oznakami, da gre za svojevrsten fašizem, neustavnost ali kršenje svobode - si ne moremo zatiskati oči. Zame osebno gre za kugo 21. stoletja in drugega nam ne preostane, kot varovalni ukrepi," je še dodal ugledni strokovnjak. 

Virus ni fikcija

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in prodekan Medicinske fakultete Dr. Miroslav Petrovec je spregovoril o tem, kaj nas čaka v prihodnosti in o tem: "Ali je virus fikcija?"

"Ne, virus ni fikcija. Danes imamo skoraj milijon mrtvih, saj verjetno vseh še nismo prešteli. Kar nas čaka v prihodnosti, je težko napovedati. Jeseni in pozimi, ko bomo zaprti v prostore, bo prenos okužb hitrejši, biologija virusov je namreč pokazala, da ti lažje preživijo na vlažnem in hladnem vremenu," je opozoril Petrovec.

Velike skrbi pred jesenjo

"Nisem še srečal nikogar od kolegov po svetu, ki ne bi bil zaskrbljen pred jesenjo. Takšne sezone, kot je bila letošnja, še nismo videli, tudi gripa je nenadoma izginila, verjetno tudi zaradi ukrepov, s katerimi smo preprečili širjenje teh prehladnih virusov," je dodal klinični mikrobiolog, ki se z virusom ukvarja že 25 let.

Kaj pa svojci umrlih?

Profesor za infektologijo na Medicinski fakulteti dr. Franc Strle je posledice novega koronavirus ponazoril z dodatnimi številkami. Do srede je bilo v svetu potrjenih 32,7 milijona okužb in 815.000 smrti. V Sloveniji je umrlo 133 ljudi, več žensk kot moških. Po besedah infektologa se je treba nad takimi številkami pošteno zamisliti. " Nekateri so nezaupljivi, omaležujejo bolezen. Predstavljajte si svojce umrlih," je še dodal. 

V sredo so sicer v Sloveniji opravili 1299 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, od tega je bilo 33 testov pozitivnih.

Panika je po besedah infektologa odveč, smiselno pa je, da ukrepe upoštevamo, je dodal. Pravi, da je zaenkrat tudi premalo podatkov o dolgoročnih posledicah prebolevanja bolezni. "Znani so razni kardiovakularni zapleti, predvsem okvara srčne mišice, trikrat pogostejši infarkti, tromboze." 

Tretji val vnosov iz tujine

Po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 pri Ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović se v Sloveniji soočamo že s tretjim valom vnosov iz tujine. "Trenutno smo v nekem valovanju, ki nas bo spremljalo daljši čas, dokler ne bomo uspeli ustaviti epidemije s cepivom. Glede na odpiranje držav, smo tretnutno v tretjem valu; najprej vnosi iz Italije, sledil je Balkan in zdaj še Hrvaška. Takšnemu valu vselej sledi val notranjih prenosov," je dodala infektologinja. 

Znašli smo se v srednjem veku

Kot je znano, učinkovitega cepiva še ni. "Znašli smo se v položaju pred znanstvenega obdobja, v 15. in 16. stoletju, ko so se ljudje ukvarjali s podobnimi zadevami. Zato imamo nefarmakološke ukrepe, eden od takih je uporaba mask."

Noben izmed teh ukrepov ni stoodstoten, a se njihovi učinki seštevajo. Če bi želeli živeti karseda normalno, bi se morali na osebni ravni čim bolj varovati. "Ozirati sem moramo  tudi na to, kar je bilo analizirano v laboratorijih, v zadnjem času kvalitetne analize, kaj se zgodi, ko se uporabi maska. Pokazale so, da nošenje mask pomembno prispeva k zmanjšanju širjenja kapljic, okužb, nenazadnje jih zdravniki nosimo že veliko časa," je dodala. 

Bojana Beović. "Nošenje mask velja v ZDA za demokratično dejanje, pri nas jim tisti, ki se deklarirajo za borce za svobodo, nasprotujejo."

Glede ukrepov, ki jih vladi priporoča njena svetovalna skupina, je Beovićeva dejala, da stroka vedno predlaga strožje ukrepanje. "Vlada skupini lahko sledi ali tudi ne, nikoli pa ni želela uvesti strožjih ukrepov od tistih, ki so jih predlagali," je poudarila.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 24
  • Avatar praufo
    praufo 14:42 28.avgust 2020.

    naj zrihtajo maske za vse prebivalce brezplačno, sej zdej majo keša dost ... jest ne mislim vsak dan drugo kupit, po drugi strani pa gospa skuštrana dohtarca (če sploh je) ne loči bolnice od navadnega okolja ... v okolju kjer ...prikaži več se nahajmo ne morš dosečt sterilnosti, mnogo je načinov kako se viroze prenašajo, ampak gospa tega noče vedet al pa vztrajno baše ... lahko vse izoliramo, ampak potem ne bo nič, niti hrane ... kaj je bolje , da pockramo od lakote, al da mogoče kdo zboli ...

  • Avatar Leon
    Leon 07:29 28.avgust 2020.

    KORONAPSIHOZA preberite zapis dr. KSENIJE MAHKOVIC v Delu .

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 21:48 27.avgust 2020.

    enih par ekstremno zabitih levičarjev, ki se jih sramujejo celo njihovi, razen mogoče opice kordeža, še kar naprej komentira dejstva, ki jih ne razumejo. izjemno škodljivi paraziti, zanesljivo prejemniki socialnih transferjev, ki navijajo za kaos, ker so prepričani, da bodo ...prikaži več le oni zanesljivo deležni podpore v obliki penzij in doklad. umap da vam odklenka smrdljivi anarhisti brez družin in obveznosti.