Zdravje > Aktualno
2883 ogledov

Zdravniki: Kako je mogoče, da sta si tako hitro opomogla

epa
Okrevanje nadaljujeta na neznani lokaciji.

Skoraj tri mesece po napadu z živčnim strupom na Sergeja in Julijo Skripal je o njunem zdravljenju spregovorilo zdravstveno osebje. Glede na postavljeno diagnozo niso pričakovali, da si bosta sploh opomogla, njunega uspešnega okrevanja pa ne znajo prav dobro pojasniti, so med drugim razkrili v danes objavljenem pogovoru za BBC.

Kot je povedala ena od pristojnih medicinskih sester, so jim na začetku zgolj sporočili, da prihajata dva bolnika, ki sta v kritično slabem stanju. Sprva so domnevali, da bi lahko šlo za prekomerni odmerek opioidov, ko pa je policija ugotovila, da je Sergej Skripal nekdanji ruski vohun, so o tem in o možnosti, da je šlo za napad obvestili tudi bolnišnico.

"Ko je postalo jasno, da gre za bojni živčni strup, nismo pričakovali, da bosta preživela," je dejal zdravnik na intenzivni negi bolnišnice v mestu Salisbury Stephen Jukes. Pri njunem zdravljenju so uporabili nove pristope sicer uveljavljenih obravnav. Jukesu se zdi presenetljivo, kako hitro sta si opomogla.

bolnišnica pacient Optimistični so Svet Po mesecu dni pri zavesti in govori

Po mnenju njegovega zdravniškega kolega Duncan Murray gre uspeh pripisati dobri intenzivni negi in odličnemu sodelovanju zdravnikov in drugega osebja. Nasvete so prispevali tudi strokovnjaki bližnjega raziskovalnega laboratorija Porton Down, ki je mednarodno poznan zaradi raziskav na področju kemičnega orožja.

Skripal in njegova 33-letna hčer Julija sta bila žrtvi napada z živčnim strupom novičok 4. marca. Julijo so iz bolnišnice odpustili že 10. aprila, njenega očeta pa pred približno desetimi dnevi. Okrevanje nadaljujeta na neznani lokaciji.

Ob tem se pojavljajo vprašanja o dolgoročnejšem vidiku njunega zdravstvenega stanja, pri čemer kronične težave ali kasnejša škoda niso izključene. "Iskren odgovor je: tega ne vemo," je na vprašanje glede dolgoročne prognoze odgovorila strokovna direktorica bolnišnice v Salisburyju Christine Blanshard.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.