Zdravje > Aktualno
943 ogledov

Zdravniki očitajo Šarcu, da zavaja javnost

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Zdravniki še opozarjajo na to, da se vlada v tem mandatu doslej še ni resno ukvarjala s pomanjkanjem zdravnikov,

Na Zdravniški zbornici Slovenije so navedli, da ne drži podatek, ki ga je premier Marjan Šarec v ponedeljek podal v DZ, da se je število zdravnikov v zadnjih treh letih zvišalo za desetino.

Premier je včeraj na poslansko vprašanje Ive Dimic iz NSi glede težav v zdravstveni oskrbi zavrnil očitke o pomanjkanju zaposlenih v zdravstvu. Število zdravnikov se je v zadnjih treh letih zvišalo za desetino, podobno pa tudi število delavcev v zdravstveni negi. Zviševale pa so se tudi plače, je spomnil.

Marjan Šarec Zdravje Šarec: Za razliko od nekaterih staršev je vlada odgovorna

Po pojasnilu zbornice se je število zdravnikov od leta 2017 povečalo za 202, kar pri 6514 aktivnih zdravnikih še zdaleč ne predstavlja desetine. Po njihovem je nekorektno tudi zavajanje v vsebinskem smislu, ko premier pomanjkanje zdravnikov preprosto zanika. "Pomanjkanje zdravnikov lahko izkazuje na različne načine, tudi z mednarodnimi primerjavami. Iz teh jasno izhaja, da spada Slovenija med države z majhnim številom zdravnikov, to je krepko pod povprečjem držav EU," so zapisali in navedeno ponazorili s spodnjo tabelo. 

 | Avtor: Zdravniška zbornica Slovenije Zdravniška zbornica Slovenije

Šarčeve trditve ne držijo

Šarec v svojem odgovoru na poslansko vprašanje po navedbah zbornice ni povedal, na podlagi česa je izrekel takšno trditev, s katero je, kot sklepajo v zbornici, očitno skušal DZ in javnost prepričati, da očitek o pomanjkanju zdravstvenih delavcev ne drži. "Dokler teh navedenih podatkov ne bo ustrezno pojasnil, se zdravniki bojimo, da se vlada na osnovi tovrstnih zavajanj ne bo resneje lotila perečega problema pomanjkanja zdravnikov in tudi ostalega zdravstvenega osebja," so dodali.

ZZS: "V Sloveniji 3,10 zdravnika na 1000 prebivalcev, v sosednji Avstriji pa 5,18. Ne znamo si predstavljati, kako bi ob tej razliki lahko kdorkoli izjavil, da očitek o pomanjkanju zdravnikov ne drži. Zato pričakujemo pojasnilo."

Zdravniki tudi opozarjajo na to, da se vlada v tem mandatu doslej še ni resno ukvarjala s pomanjkanjem zdravnikov, predvsem da bi izboljšala njihove delovne pogoje in jim odvzela nepotrebne administrativne obremenitve. Brez večjega števila zdravnikov in resnega zmanjšanja administrativnih obremenitev si v zdravniški zbornici ne znajo predstavljati, kako naj bi se zmanjševale čakalne dobe in povečevala dostopnost do zdravstvenih storitev.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 4
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 23:37 17.december 2019.

    A kdo slučajno ve kdaj je sezona cepljenja proti Norovirusu?

  • DasAuto 17:27 17.december 2019.

    V zdravstvu je veliko več problemov, kot le pomanjkanje zdravnikov. Če ljudje za vsak kašelj ali podobne minimalne zadeve ne bi hodili takoj h osebnem zdravniku, potem jih verjetno ne bi manjkalo toliko, kot kaže statistika, zatorej so za to ...prikaži več ljudje sami krivi, ker določene zadeve izkoriščajo. Po drugi strani pa specialistične preglede in operacije pogojujejo zavarovalniške kvote. V dokaz temu so veliko krajše čakalne dobe za samoplačnike.

  • Kmodri 16:15 17.december 2019.

    Zdravniki so po večini patološki lažnivci.