Zdravje > Aktualno
47 ogledov

Zdravnikom ugodili, kaj pa medicinske sestre?

zdravstvo Saša Despot
Tudi medicinske sestre zahtevajo dostojno plačilo in kadrovske normative.


Podpis sporazuma med Fidesom in vlado je dvignil veliko prahu med ostalimi zdravstvenimi delavci. Če so se takoj po sobotnem parafiranju sporazma med ministrico za zdravje in predsednikom Fidesa z ogorčenim pismom odzval Sindikat zdravstva Slovenije, iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS), ki združuje večino medicinskih sester sporočajo: "Dovolj je bilo obljub, zdaj smo na vrsti mi."

Ko so zapisali, jih je k pozivu ministrici spodbudil podpis Aneksa h Kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, zato so "še toliko bolj odločeni doseči pravične in dostojne plače ter kadrovske standarde in normative, in sicer na vseh področjih, kjer so prisotni medicinske sestre in ostali zaposleni v zdravstveni negi".

Zahteva po dostojnem plačilu

Ministrici za zdravje so že decembra napovedali zahtevo po odprtju kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, ki je zdaj pripravljena za uskladitev z ostalimi sindikati podpisniki. V njej želijo urediti pogoje za dostojno delo in plačilo, ki je pri srednjih medicinskih sestrah za vse opravljeno delo in obveznosti trenutno le nekaj nad minimalno plačo:

Bo treba stavkati?

"Je to dovolj za takšno mero odgovornosti in obremenitev?! Odgovor je - nikakor ne!" so zapisali in dodali: "V SDZNS se ne bomo več zadovoljili z drobtinicami, ki nam jih obljubljajo že (pre)dolgo, ampak želimo konkretne premike pri vseh odprtih vprašanjih."

Medicinske sestre ministrici sproročajo, da se prihajajo pogajat. Ob tem so jo opozorile, da se je njihov sindikalni odbor že preoblikoval v stavkovnega.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar Leon
  Leon 19:41 08.marec 2017.

  Rak tvorba slovenskega zdravja je MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE ! To naj odstranijo in zadeva bo delovala kot je prej 45 let .

 • LukaMB 23:55 06.marec 2017.

  Medicinske sestre delajo non stop in včasih nimajo niti po zakonu določenega premora po celodnevni! Res je @MihaPu, tudi jaz sem slišal za ta dom starejših Bežigrad, kjer šefica zaposluje preko veze in je njen mož baje nek policaj in ...prikaži več kasneje boge medicinske sestre nastradajo, ker jih preforsirajo, ker na VIP delovnih mestih preko veze v računovodstvu kofetkajo! Za novo leto jim je ta lopovska šefica dala nagrado 10dag klobase in 20dag suhe vratovine, kar ni niti za mačka. In to jim je zahvala za ves trud?! Mizerija, ki stane v vrečko za bombone. #zurnal24 inšpekcijo pokličite v Dom Starejših občanov Bežigrad, Komanova 1 in naj to šefico zbrihtajo malo ter ji povejo svoje! Regres jim je celo vlada vzela in dali so jim minimalca. Sramota kaj se dogaja v Sloveniji.

 • MihaPu 23:36 06.marec 2017.

  Bravo Joži, sam sem bil priča temu kar si povedala pri obisku mojega dedata v domu starejših občanov Bežigrad pri obvoznici, kako medicinske sestre garajo in imajo same veliko preveč ljudi na oddelku za urediti! Njihova "šefica" in večina diplomiranih ...prikaži več sester pa jim niso pomagali niti pri malenkostih in tistemu kar morajo dejansko narediti in so raje čvekale ter se smejale. Slišal sem torej prav to kar si ti povedala in to je, da so namesto dodatnih medicinskih sester, ki bi razbremenile delavke na normalo, zaposlili nekoga v računovodstvu preko vez. Tja bi morali enkrat inšpekcijo poklicati da jih malo uredijo! Hvala medicinskim sestram, ki so no.1 osebe in resnično pravi angeli za razliko od lenob nad njimi.