Zdravje > Aktualno
5936 ogledov

Zdravniška zbornica: Širi se lažna in nevarna informacija

Zdravniki Dejan Mijović
V reklamenem oglasu navajajo strokovne neresnice in neumnosti.

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) opozarjajo na zavajajoča in tudi nevarna oglasa za prodajo lahko tudi zdravju nevarnih izdelkov. V prvem primeru gre za posebno zdravilo za diabetike in zlorabo imena znanega slovenskega strokovnjaka, endokrinologa Mateja Završnika. "Zdravnik s tem imenom resnično obstaja, vendar je bilo njegovo ime zlorabljeno," navaja ZZS.

"V reklamenem oglasu navajajo strokovne neresnice in neumnosti. Slednje je lahko tudi zdravstveno nevarno za publiko, ki se poslužuje ali ravna po navedenih podatkih," še opozarjajo. Lažni oglas so sicer prijavili pristojnim organom.

Zloraba dermatološke stroke

Drugo opozorilo se nanaša na zavajajoč oglas izdelka Keramin, kreme za zdravljenje glivičnih bolezni. Vodstvo Dermatovenerološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra navaja, da se lažna informacija o domnevno najučinkovitejšem izdelku proti glivicam na nohtih, pri katerem za promocijo in prodajo zlorabljajo dermatološko stroko (»medresorska skupina najboljših specialistov in raziskovalcev«) in navajajo neresnice, širi po spletu in družbenih omrežjih. "V oglasu so navedena tudi lažna imena zdravnikov, domnevnih specialistov dermatologov," so zapisali.  

Opozarjajo, da izdelek lahko predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov, kajti ponudnika ni mogoče izslediti, izdelka pa ne preveriti. Vsebina predstavitve je zavajajoča, saj navaja nedovoljene učinke zdravljenja in obljublja ozdravitev. Potrošnike pozivajo, naj ne nasedajo tovrstnim prevaram in naj pred nakupom izdelkov preko spleta vedno preverijo naziv in naslov ponudnika.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 8
  • pravičnik77 15:45 17.januar 2023.

    Tudi Zdravniška zbornica, njeno vodstvo in člani propagirajo neučinkovita, tudi smrtno nevarna ( znanstveno in praktično /žal/ dokazano) in pripravke. Eno od teh so cepiva proti covidu, pa še noben od njih ni odgovarjal. Nasprotno cepljenja proti Covid še vedno ...prikaži več propagirajo, tudi v elektronskih medijih, in kot kaže, so na to ponosni in kar je za etiko zdravnikov Zdravniške zbornice še bolj sporno, za to so plačani.

  • BenX 15:08 17.januar 2023.

    Verjetno zdravniška zbornica v tem primeru ni prejela dovolj velike marže in stimulacije. Dokazali so namreč, da so za denar sposobni narediti popolnoma vse!

  • Ender3 14:36 17.januar 2023.

    Imam občutek, da ravno Zdravniška zbornica rabi in plačuje takšne informacije. Mediji jim jih, protiplačilu redno objavljajo. Začelo pa se je z B.Beović in njenim oglaševanjam cepljenja.