Zdravje > Aktualno
1129 ogledov

Znani rezultati preiskave glede skrivnostnih bolezni diplomatov

V Žurnal24 main
Kanadske in ameriške oblasti so sprva sumile, da gre za neke vrste »sonični napad« z neznano zvočno napravo, ki je poškodovala sluh diplomatom.

Več deset tako kanadskih kot ameriških diplomatov in članov njihovih družin je leta 2016 prvič poročalo o zdravstvenih težavah, ki so vključevale omotico, utrujenost in glavobole, pa tudi težave s sluhom in vidom.

Kanadske in ameriške oblasti so sprva menile, da za težavami stoji neke vrste zvočno orožje, kar je vodilo v zaostrene diplomatske odnose zlasti med Washingtonom in Havano. Kuba je kakršnokoli krivdo ves čas zanikala.

A kot so sedaj ugotovili raziskovalci centra za možganske poškodbe v Halifaxu v sodelovanju zdravstvenimi oblastmi Nove Škotske in univerzo Dalhousie, zdravstvene težave niso imele opraviti ničesar z zvočnimi napadi.

Krivi nevrotoksini

Lotili so se preučevanja možganskih centrov, odgovornih za spomin, koncentracijo in cikle spanje ter glede na njihove poškodbe ugotavljali morebitne krivce. Za najverjetnejšega so se izkazali nevrotoksini, prisotni v pesticidih, ki se uporabljajo pri zaplinjevanju za zatiranje komarjev, ugotovitve povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot zaključuje študija, povzetek katere je v četrtek predstavila oddaja Enquete kanadskega radia Canada, so bili kanadski diplomati najverjetneje daljše časovno obdobje izpostavljeni majhnim odmerkom teh škodljivih snovi v komercialnih pesticidih.

Kuba sicer redno uporablja pesticide proti insektom, ki prenašajo bolezni. Med drugim naj bi leta 2016 začela agresivno posredovanje proti komarjem, da bi ustavila širjenje virusa zika. Sredstva so uporabili tudi v diplomatskih pisarnah in rezidencah, zapise z veleposlaništva navaja radio Canada.

Kot so za AFP sporočili s kanadskega zunanjega ministrstva, ki je bilo naročnik raziskave, doslej še niso ugotovili dokončnega vzroka za zdravstvene težave, preučujejo pa različne možnosti, vključno z najnovejšo študijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.