Zdravje
6501 ogledov

Alenka Forte: S tem ne obremenjujte osebnih zdravnikov

Alenka Forte STA
Z digitalnim potrdilom lahko potrdilo o prebolelem covid-19 brezplačno pridobite kar sami.

"Izboljšanje epidemiološke situacije in odločitve vlade, da sprosti nekatere ukrepe, nas navdaja z optimizmom," je na današnji tiskovni konferenci povedala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte. "A epidemije ne bo kmalu konec, do tja je še nekaj mesecev. Pomembno je, da še naprej spoštujemo zaščitne ukrepe."

ulice mesto Ljubljana covid COVID-19 V SLO Zdravje Okužbe po regijah so se močno premešale

Opozorila je, da prihaja čas povečanega pojavljanja ostalih okužb dihal, zato je prav, da se izogibamo zaprtih prostorov, kolikor je to mogoče, sicer pa jih pogosto zračimo. "To je eden bolj učinkovitih ukrepov - ko odvajamo zrak, se virus v prostoru razredči," je dejala Fortejeva. 

V naslednjih dneh veliko hitrega testiranja

Med ukrepi za zamejevanje epidemije je tudi hitro testiranje. "Na MZ se zavedamo, da nas v naslednjih dneh čaka izjemen logistični in organizacijski zalogaj," je dejala Fortejeva in se vnaprej zahvalila vsem za potrpežljivost in solidarnost. "Poskušajmo se organizirati tako, da bo potekalo s čim manj zapleti."

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju COVID-19 V SLO Slovenija Novi podatki o okužbah: Vse bližje rumeni fazi

Dodala je, da so na MZ v zvezi s hitrim testiranjem sprejeli nekaj sprememb. Osebam, ki so bile že dva krat cepljene oz. so covid-19 že prebolele, se ni treba hitro testirati. "Od tipa cepiva je odvisno, kdaj dosežemo raven protiteles, ki zagotavlja imunost," je dejal Forte. " Pfizer-BioNTech zagotavlja imunost po sedmih dneh, Moderna po 14, AstraZeneca pa po 21."

Z digitalnim potrdilom ga lahko pridobite sami

Osebam, ki so prebolele covid-19 in imajo potrdilo hitrega ali PCT testov, ki ni starejše od 6 mesecev, se ni treba testirati. "Na MZ iščemo rešitve, kako omogočiti, da bo izdaja potrdila čim hitrejša in je brezplačna," je dejal Fortejeva. "Rezultate testiranja lahko imetniki digitalnega potrdila natisnejo tudi sami s portala zVEM, pod zavihkom e-dokumenti. Če digitalnega potrdila nimate, ga lahko, v kolikor ste starejši od 15 let, hitro pridobite. Čim bolj se poslužujte tega, da po nepotrebnem ne obremenjujete osebnih zdravnikov."

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Znano, kaj bo s plačilom potrdila o prebolelem covidu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • evelux 13:00 15.februar 2021.

    NIč si ne morem natisnit potrdila ker ko je žena bila pozitivna in sem za dva dni dobival iste simptome in sem hotel na testiranje so me poklicali nazaj da sem avtomatsko okužen kao najožji član in da testiranje odpade ...prikaži več .....da sem avtomatsko pozitiven in kaj si naj sedaj jaz natisen ..... sploh ne vedo kaj delajo

  • Avatar Leon
    Leon 12:24 15.februar 2021.

    Za osebnega zdravnika lahko naročite samo preko aplikacije Moje zdravje ! In ,če dobite napotnico za specialista lahko pozabite na pregled ,ker boste prej dočakali Matildo ! Obstaja pa možnost pri zasebnem zdravniku ,kjer vas bo obravnaval isti zdravnik za ...prikaži več gotovino ! To je slovensko zdravstvo 21. stoletja za kar ni krivec Covid ampak pohlep vseh vladajočih kast zadnjih 30 let !

Sorodne novice