Zdravje
20600 ogledov

Analiza IJS: Rdeča faza v začetku septembra

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Profimedia
Medtem ko je lani v tem času število okužb upadalo, naj bi letos že prihodnji teden vstopili v oranžno fazo.

"Epidemija narašča vse hitreje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Lansko leto je v tem obdobju epidemija upadala," ugotavljajo na Institutu Jožef Stefan, kjer so pripravili novo napoved glede širjenja okužb s koronavirusom pri nas.

 | Avtor:

Prihodnji teden že v oranžni fazi

Po kriterijih ECDC smo še v zeleni fazi, v oranžno fazo pa bomo glede na analizo IJS predvidoma prešli naslednji teden. "Govorimo res o eksponentni rasti virusne različice delta, ki se širi po Sloveniji zelo hitro, popolnoma je izpodrinila britansko različico alfa, tako da smo res v zelo težkem položaju. Vse kaže, da se bo (Slovenija) obarvala oranžno, zato je zadnji trenutek, da začnemo ozaveščati ljudi, da se pospešeno cepijo, preden bo obseg tega virusa dosegel take številke, da bi morali znova začeti zapirati gospodarstvo in druge dejavnosti," je za TV Slovenija povedal državni sekretar in koordinator podpore cepljenja Jelko Kacin. 

 | Avtor: IJS IJS

Prevladuje lokalno širjenje okužb

Glede na podatke, ki jih tedensko objavlja NIJZ, narašča lokalno širjenje okužb, kar pomeni, da bi epidemija naraščala tudi, če okužb ne bi uvažali iz tujine. Lokalno širjenje okužbe je postalo že prevladujoče.

 | Avtor:

Delež različice delta že skoraj stoodstoten

Delež različice delta je naraščal in še narašča zaradi približno 50-odstotno večje kužnosti od različice alfa in zaradi uvoza iz držav z velikim deležem te različice virusa. Podatka NLZOH za 27. in 28. teden (delež delte 89,2 % in 94,6 %) vključujeta vzorce maturantov, ki so se v Španiji okužili z različico delta, in njihovih sekundarnih okužb ter verjetno precenjujeta delež te različice v populaciji, kjer se širijo okužbe, če so uspeli okužbe maturantov dovolj dobro zamejiti. Delež različice delta v populaciji je zdaj že skoraj 100-odstoten.

 | Avtor:

Komentarjev 32
  • Joseph_Smith 09:59 05.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • jakec42 07:08 05.avgust 2021.

    Zdaj ko so vladniki izkoristili dopuste nas zopet pitajo z svojimi brihtnimi napovedmi,vrh glave jih že imamo,samo kovid pa covid ali ne znajo še kaj drugega!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:56 05.avgust 2021.

    Letos nam pa niti enega meseca poletja v miru ne privoščijo. Itak da bomo septembra rdeči, če so vladniki tako rekli, tako bo.