Zdravje
7274 ogledov

Tako je angleški sev koronavirusa razpršen po Sloveniji

covid-19 koronavirus Profimedia
Na presejalnem preverjanju laboratorij za zdravje, okolje in hrano odkril. 16 pozitivnih vzorcev na novi angleški sev koronavirusa. Vlada se bo popoldne na seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in odločala o morebitnih spremembah ukrepov.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je v vzorcih pozitivnih PCR testov, odvzetih od 11. januarja, odkril 16 pozitivnih vzorcev na angleški sev koronavirusa, je sporočila direktorica Tjaša Žohar Čretnik, ki poudarja, da to še niso dokončno potrjeni primeri. 

NLZOH je na vsakem desetem pozitivnem PCR vzorcu v zadnjih 14 dneh opravil analizo na dve genetski spremembi, ki sta prisotni pri visokem deležu angleškega seva koronavirusa. Osem pozitivnih rezultatov je pridobil njihov laboratorij v Ljubljani, štiri inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, dva so zabeležili v Novem mestu, po enega pa v Mariboru in Kranju. 

"Vnosov je bilo več"

Med skupaj 877 vzorci so pri 16-ih vzorcih dobili pozitiven rezultat, kar pomeni 1,6 odstotka. "Zaenkrat kaže, da se ta različica virusa zaenkrat še ni zelo razširila po Sloveniji, to nam bo seveda pokazalo nadaljne testiranje. Razporejenost po vsej Sloveniji pa kaže, da je bilo vnosov več," ocenjuje Žohar Čretnikova. 
Prvi vzorec, ki je bil pozitiven na angleški sev,  je bil odvzet v Murski Soboti 11. 1., druga pozitivna vzorca sta bila odvzeta 16.1., eden v Ljubljani, drugi v Trebnjem. V Trebnjem so odkrili tri pozitivne vzorce. 

Pozitiven je bil tudi vzorec prebivalca Hrušice, Nove Gorice, Jesenic, Tržišča, Kranja, Šofje Loke in Metlike. 

 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Pozitivnega primera niso našli v Celju in Kopru.

Pozitivne primere bodo potrdili s sekvenciranjem

"Na teh pozitivnih vzorcih bomo razisave nadaljevali, izvedli bomo sekvenciranje celotnega genoma, da bi potrdili prisotnost vseh genetsih sprememb, ki so značine za angleški sev," pojasnjuje Žohar Čretnikova. 

Slovenija je 2000 testov za odkrivanje angleškega tipa koronavirusa dobila od Slovaške, kar zadostuje za 1200 vzorcev. "Poizvedujemo, ali bi bilo nove teste možno kupiti v kolikor so dobavljivi in raziskujemo trg glede razpoložljivosti drugih podobnih testov," razlaga Žohar Čretnikova. S taktiko presejanja 10 odstotkov pozitivnih PCR testov naj bi nadaljevali še kakšen mesec, zaenkrat pa naj bi ostali pri slovaških testih. 

NLZOH je teste za odkrivanje anglešega seva prejel od Slovaške. Za dodatne preisave so se odločili, po tem, ko so konec tedna odkrili prvo osebo, okuženo z angleškim sevom koronavirusa. 

"Bolj agresiven, bolj nalezljiv"

"Gre za mutirano beljakovino na površin virusa, zato je bolj agresiven, nalezljiv, vendar ga še ne poznamo dosti, poznamo pa podatke iz Velike Britanije, kjer se domneva, da je bolj agresiven in povzroča več smrti. Da bi to lahko potrdili, je potrebno narediti vseevropsko analizo," je na nedavno pojasnjevala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte.  Stikom okuženih z angleško različico virusa sicer v Sloveniji ne sledijo dodatno, je pojasnila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager.

Prvi delno potrjeni primer angleškega seva koronavirusa je bil sicer odkrit že pred dvema mesecema, šlo je za potnika, virus pa se ni širil naprej. "Natančnega podatka, kdaj se je v Sloveniji pojavil angleški sev koronavirusa pa verjetno ne bomo nikoli razvozljali," pravi Tjaša Žohar Čretnik. 
 

Zaradi novega seva ne bo dodatnih ukrepov

Kot je dodala Forte, se zaradi novega seva angleškega virusa ne predvideva drugih oziroma dodatnih ukrepov, saj je mogoče že z ukrepi, ki so za zajezitev koronavirusa v veljavi, tudi nov sev zajeziti. "Problem je, da se že glede splošnih ukrepov, ki jih ponavljamo od začetka epidemije, vedno znova vidi, da ljudje ne zmorejo upoštevati. ne nosijo maske, ni socialne distance, je preveč zasebnih druženj, mimo vseh priporočil. Če bomo vse splošne ukrepe upoštevali, ni razloga, da tega novega seva ne bi zajezili," je še povedala Forte.

Tudi v Sloveniji so že odkrili nekaj primerov angleške različice virusa, ki je v Veliki Britaniji zelo dominantna in se v splošnem med populacijo širi hitreje, a je epidemiologinja dejala, da ukrepi ostajajo enaki - torej distanca, higiena rok, prezračevanje prostorov, uporaba zaščitne maske. "To so ključni epidemiološki ukrepi, ki lahko resnično pomagajo proti kateremkoli sevu," je poudarila. Osebe, za katere se je izkazalo, da so okužene z novo različico covida-19, so prejele enaka navodila kot vsi ostali potrjeno okuženi - naj pokličejo bližnje stike in se izolirajo.

NIJZ vladi: če bo potrebno zaostrovanje, zaprite druge možne lokacije prenosa, ne šol

Na Brdu pri Kranju se danes na temo ukrepov glede covid-19 sestaja vlada. Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo napovedal, da bo v luči novega seva koronavirusa pri nas, potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov. Na NIJZ vladi svetujejo, da naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev.

Komentarjev 7
  • Janez 08:54 30.januar 2021.

    Kje pa je letos gripa?? Da ni JJ in njemu podrejena stroka vse pomešala?? Gripa je covid in covid je gripa?? Kaj je res??

  • kontrahan 20:58 27.januar 2021.

    Na Koroškem je tudi že angleški sev, sem ene tri videl voziti po levi strani.

  • mamax 17:15 27.januar 2021.

    Na LJ obvoznici sem videl jato angleškega seva, ki je letel proti Dolenjski, tako da juri pozor, v NM bo ena masa okuženih