Zdravje
1115 ogledov

Takšno je stanje v Evropi in po svetu

covid cepljenje testiranje Profimedia
V Evropi beležimo porast okužb.

Kumulativno število okuženih se v Evropi in ZDA dviga, je na novinarski konferenci vlade povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager, dvig pa je viden tudi v Afriki in Južni Ameriki. Po svetu je bilo do zdaj prijavljenih 94 milijonov okužb in približno dva milijona smrti.

Covid po svetu | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V Evropi so zaznali zmanjšanje števila primerov v Luksemburgu, Cipru, na Hrvaškem, Danskem, Finskem, Švedskem, v Liechtensteinu in Litvi, povsod drugod pa beležijo porast. Evropa je tako zelo intenzivno obarvana. Kot je pojasnila Čakš Jager, pa je v nekaterih manjših državah, kot je denimo Islandija, ekstremen porast povezan z majhnim številom okužb - sprva so jih imeli 28, zdaj jih imajo 100. Največji porast sicer beležijo na Irskem, v Španiji, Malti, Romuniji, Franciji, na Norveški in na Portugalski.

Število potrjenih v Evropi | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Stanje v Sloveniji

V Sloveniji imamo trenutno blizu 18 tisoč aktivnih primerov, danes so jih potrdili 1850. "Glede na delež potrjenih PCR in hitrih antigenskih testov vidimo, da pozitivni PCR testi vztrajajo med 20 in 27 odstotki pozitivnih testov, pri hitrih antigenskih testih pa je pozitivnih manj kot štiri odstotke," je povedala epidemiologinja. Na srečo se delež pozitivnih med prebivalci domov za starejše občane niža, se pa zvišuje med ostalo populacijo.

Delež pozitivnih Slovenija | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kot je pojasnila Čakš Jager, med starostnimi skupinami večjih sprememb ni, struktura okuženih ostaja podobna kot prejšnje mesece, le nekaj večji odstotek obolelih beležijo v višjih starostnih skupinah. Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po regijah je trenutno manjše, a pričakujejo, da se bo spet povišalo. Število smrti je nekoliko upadlo.

Število umrlih | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kot problematično je izpostavila goriško regijo, kjer se predvsem na Tolminskem okužbe zelo hitro širijo. Po njihovih ugotovitvah do širjenja prihaja tako znotraj družin kot tudi znotraj podjetij, domovi za starejše pa predstavljajo le manjši delež novih okužb. "Podobno je v primorski regiji," je dodala strokovnjakinja.

Še vedno pa največ ljudi ne ve, kje se je okužilo, tudi po pogovoru z epidemiologu lokacije prenosa okužbe ne znajo opredeliti. Pogosto pa se okužijo na delovnih mestih in na zasebnih druženjih.

Lokacija prenosa | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Angleški različici virusa ne sledijo dodatno

Tudi v Sloveniji so že odkrili nekaj primerov angleške različice virusa, ki je v Veliki Britaniji zelo dominantna in se v splošnem med populacijo širi hitreje, a je epidemiologinja dejala, da ukrepi ostajajo enaki - torej distanca, higiena rok, prezračevanje prostorov, uporaba zaščitne maske. "To so ključni epidemiološki ukrepi, ki lahko resnično pomagajo proti kateremkoli sevu," je poudarila. Osebe, za katere se je izkazalo, da so okužene z novo različico covida-19, so prejele enaka navodila kot vsi ostali potrjeno okuženi - naj pokličejo bližnje stike in se izolirajo.

covid-19 koronavirus Zdravje Tako je angleški sev koronavirusa razpršen po Sloveniji

Se pa do zdaj za nobeno različico virusa ni izkazalo, da bi bila bolj smrtonosna in povzročala več zapletov pri zdravljenju. 

Čakš Jager je pozvala ljudi, naj s simptomi covida-19 ne hodijo na testiranje s hitrimi testi, temveč naj pokličejo osebnega zdravnika in se naročijo na testiranje s PCR testi. Opozorila je, da je tudi slabo počutje in povišana telesna temperatura lahko znak okužbe, zato naj se ljudje v takšnem primeru čim prej izolirajo. "Zavedati se je treba tudi, da smo lahko kužni že dva dni pred začetkom simptomov," je še poudarila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.