Zdravje
2634 ogledov

AstraZeneca umika svoje cepivo proti covid-19

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Podjetje AstraZeneca je sporočilo, da je začelo odpoklic svojega cepiva proti covidu-19.

Kot pojasnjujejo pri AstraZeneci, so se za umik cepiva odločili zaradi upada povpraševanja, ki ga je posledica pojava novih, posodobljenih cepiv. Zato so prenehali tako s proizvodnjo kot dobavo. Iz Evropske agencije za zdravila (EMA) pa so sporočili, da cepivo nima več dovoljenja za uporabo. 

"Cepivo je rešilo 6,5 milijona življenj"

V podjetju sicer ocenjujejo, da je njihovo cepivo samo v prvem letu uporabe rešilo več kot 6,5 milijona življenj. Skupno so na trg poslali več kot tri milijarde odmerkov. "Naša prizadevanja so priznale vlade po vsem svetu in nanje gledajo kot na ključno komponento pri končanju pandemije. Zdaj bomo sodelovali z regulatorji in  partnerji, da se uskladimo glede poti naprej in zapremo to poglavje ter pomembno prispevamo v boju proti pandemiji covida-19," so sporočili iz farmacevtske družbe. 

Potrdili nevarnost strdkov

AstraZeneca leta 2021 preimenovala svoje cepivo proti covidu-19 v Vaxzevria​. Cepivo je bilo odobreno za uporabo pri osebah, starejših od 18 let, potrebna pa sta bila dva odmerka v razmaku približno treh mesecev. Nekatere države so ga uporabile tudi kot dodatni odmerek pri zaščiti ljudi pred koronavirusom. 

EMA je aprila 2021 potrdila povezavo med krvnimi strdki po cepljenju z AstraZeneco, vendar vztrajala pri tem, da prednosti prevladajo nad slabostmi. Iz nekaterih držav, tudi Italije so poročali o smrtih zaradi tega cepiva. Glede na dokumentirane uradno potrjene primere je bilo takih primerov dva na 100.000 cepljenih.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 16
  • munja 09:50 09.maj 2024.

    Glede na to, koliko litrov črnila je bilo prelitega zaradi korone, eni še vedno ne razumete. Cilj je bil oz. še vedno je, znebiti se čimveč ljudi, ker nas je na zemlji preveč. To je to in nič drugega in ...prikaži več še vedno se bo poskušalo na vse načine - čisto preprosta matematika, brez ogromno napisanih "študij strokovnjakov".

  • atamama 20:41 08.maj 2024.

    V celotni zadevi lahko gremo brati kazenski zakonik in na kar nekaj členih ugotovimo odgovornosti naših posameznikov, ki niso politiki so pa s svojim ''strokovnim''mnenjem prispevali k oblikovanju odlokov. Glede na težo teh kaznivih dejanj lahko in moramo ugotoviti, da ...prikaži več so navedena kazniva dejanja preganjajo po uradni dolžnosti. Torej, tožilstvo, policija, zdravstveni inšpektorji na delo. In hrati je nujno odvzeti pooblastila ustanovam, ki so to omogočale, torej zapreti zdravniško zbornico.

  • Koper 18:48 08.maj 2024.

    Zdaj,ko je že minilo nekaj časa,dobivamo rezultate cepljenja. Žalostno je to,da so se ljudje hoteli zaščititi in jih ogromno ima zaradi cepiv težave.Ogromno jih pa sploh več ni,....