Zdravje
2206 ogledov

Beović: Kmalu bomo cepili tudi otroke

Bojana Beović Vlada RS
Pediatri pripravljajo smernice za cepljenje otrok.

Potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) danes odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pzifer in BioNTech pri starih od 12 do 15 let, vodja slovenske strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović ocenjuje, da bi lahko kmalu začeli cepiti to starostno skupino tudi v Sloveniji. Podrobnosti morajo doreči pediatri.

"Pri nas kolegi pediatri pripravljajo smernice za uporabo, prioritete, verjetno bodo prioritete pri ranljivih," je za STA povedala Beovićeva.

Pfizer cepivo Covid-19 Zdravje EMA je odobrila cepivo za otroke

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je takšno odločitev Eme pričakovala. "Glede na to, da so v Združenih državah in v Kanadi podobno odločitev že sprejeli in da so rezultati študije, ki jo je Pfizer predložil, pravzaprav zelo jasni. Se pravi, da gre za dobro učinkovitost cepiva z minimalnimi neželenimi učinki, ki niso pogostejši kot v preostali populaciji, pravzaprav ni za pričakovati, da bi se Ema odločila drugače, kot so se odločili v ZDA in v Kanadi," je dejala dopoldne na dogodku ob začetku kampanje Nalezimo se dobrih navad - cepimo se.

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor

"Tako, da pričakujemo, da bo tudi ta odločitev pozitivna, kar pomeni, da se potem ponovno pri nas spremeni strategija cepljenja. Pač takšna je evolucija, gre za novo bolezen, gre za nove indikacije. Tako, da se potem vključi v cepilno strategijo skupina, od 12 do 18 let," je dodala.

Mladostnikov zaenkrat še ne bodo obravnavali kot prednostno skupino za cepljenje. "Bodo postali prioriteta predvsem po tistem, ko se bodo začeli vračati v šolske klopi. Se pravi, da je nekje tendenca, da do septembra pocepijo populacijo srednješolcev in osnovnošolcev, ki so starejši od 12 let," je pojasnila Logarjeva.

Cepivo AstraZeneca Krvni strdki Zdravje EMA izdala nova priporočila glede cepljenja z AstraZeneco

Kot so ob današnji objavi odločitve navedli v Emi, otroci omenjeno cepivo dobro prenašajo, kar se tiče stranskih učinkov, pa ni večjih skrbi.

Nemčija je napovedala, da bodo začeli cepiti otroke od 12. leta starosti 7. junija, potem ko bo Ema odobrila cepivo za to starostno skupino. ZDA in Kanada sta že pred tem odobrili to cepivo za uporabo pri otrocih te starostne skupine.

Pfizerjevo cepivo je bilo do zdaj v EU odobreno za starejše od 16 let.

Pred dnevi je tudi ameriška farmacevtska družba Moderna napovedala, da bo na Emo v začetku junija vložila uradno prošnjo za odobritev cepiva proti covidu-19 za mlade v starosti od 12 do 17 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • erikkk 16:58 29.maj 2021.

    Samo preko mene mrtvega se boste mojih otrok dotikal. Tistemu ki bi ga cepu potrgam roke in noge pa čće grem v zapor do konca življenja.. zločinci

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:37 29.maj 2021.

    In mi starši bomo pa kar pustili, da nam otroke cepite? Poskusite!

  • JONIJONI 00:47 29.maj 2021.

    .....in da so rezultati študije, ki jo je Pfizer predložil, pravzaprav zelo jasni. A pišemo o istemu podjetju Pfizer, ki je v preteklosti plačalo ogromne kazni zaradi prirejanja rezultatov raziskav in podkupovanja zdravnikov?