Zdravje
583 ogledov

Beovićeva napovedala takšne aktivnosti glede zdravniške korupcije

Bojana Beović Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19
Nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije ugotavlja, da zdravnikom manjka ustreznih znanj glede korupcije.

Nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović napoveduje krepitev zbornice pri ozaveščanju o tem, kaj pri zdravniškem delu predstavlja korupcijo. Ocenjuje, da je med zdravništvom premalo znanja in zavedanja, kaj je koruptivno dejanje in kaj ne.

Forum s pomočjo pravnikov

Na zdravniški zbornici nameravajo zdravnike pred potencialnimi koruptivnimi dejanji tako zaščititi z ustreznim informiranjem. Ob tem je Beovićeva izpostavila primer plačil kotizacije za strokovno izobraževanje, za katerega ni nujno, da ga zdravnik razume kot korupcijo. "Tukaj nam manjka nekih znanj, vedenja, kako ravnati v teh primerih. To je problem na naši strani in smo hitro zavedeni," priznava Beovičeva.

Kot je dejala, morajo v zbornici na to temo pripraviti forum s pomočjo pravnikov, pa tudi predstavnikov farmacevtskih podjetij ter podjetij z medicinskimi pripomočki in opremo. Komunikacija med zdravniki in industrijo bo namreč po njenih besedah vedno obstajala, saj industrija prinaša nova zdravila ter medicinske pripomočke in opremo: "Kdo je tisti, ki bo povedal kolegu, kam se to zdravilo umesti? Zdravnik, ki je na tem področju strokovnjak."

Pri tem pa je po njenih besedah treba jasno razmejiti vsebine, ki so plačane. Ko nek zdravnik govori v imenu podjetja, to sicer pove, potem pa je stvar njegove osebne integritete, da pove resnico in navaja vse reference, pozitivne in negativne. "Pričakuje pa se, in tudi to je del izobraževanja, da znamo tudi zdravniki, ki sedimo v publiki, to ločiti," je dejala.

Prijavljanje konfliktov interesa

Beovićeva je omenila tudi možnost, da bi zbornica zbirala podatke o potencialnih konfliktih interesov, ki bi jih zaznali sami zdravniki in o tem poročali zbornici. To bi zanje predstavljalo tudi nekakšno zaščito, saj bi se v primeru, da jih nekdo obtoži koruptivnih dejanj, lahko oprli na dejstvo, da so tak konflikt prijavili.

V preteklosti je v slovenski javnosti odmevalo že več primerov sumov koruptivnih dejanj v zdravstvu. V zadnjem je prvostopenjsko sodišče za krive sprejemanja nedovoljenih daril spoznalo štiri ortopede.

Bojana Beović Janez Janša priznanje Slovenija Beovićeva se poslavlja, tako se ji je poklonil in zahvalil Janša

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • JZekspert 23:35 01.marec 2021.

    Beovićeva, ne obupajte še, saj bo ustanovljeno novo Nurnberško sodišče, ki bo sodilo za vse zločine proti človeštvu v dobi covid lažne pandemije. Vam bodo sodniki, tožilci in odvetniki pomagali razumeti korupcijo, enkrat boste tudi vi sociopati zakapirali...

  • JZekspert 10:54 26.februar 2021.

    rd2dmk2: seveda so še pošteni zdravniki. Poskušajo jih prav ta trenutek - utišat, disciplinirat, grozijo jim z odpovedmi, etičnimi komisijami, odvzemi licenc. In kdo to počne, ravno B.B. in ostali prodanci. Zdaj se bo pa ona ''borila'' proti korupciji, ta ...prikaži veča sploh ne ve, kaj govori, notorična, patološka, politično nastavljena lažnivka. A ji sploh še kdo naseda?

  • rd2dmk2 10:10 26.februar 2021.

    zdravniki imajo premalo znanj glede korupcije. o sveta pomagavka. in zdej jih bodo pravniki učili kaj je korupcija. o sveta pomagavka. to je tako kot bi volka licica učila, kako se ne sme kur lovit. mislim da zaradi te izjave ...prikaži večave gospa ni več primerna za to delovno mesto. čist zares. če človek, ki se skori tretino povprečnega človeškega življenja uči , pa ne prepozna korupcije, naj dajo za gasilca in to samo prostovljnega ne poklicnega. se bo pa do smrti mogoče le nauču srčne kulture.