Zdravje
2312 ogledov

Beovićeva tudi o tem, če bi se bilo treba cepit vsako leto

Bojana Beović Janez Janša priznanje Vlada RS
Vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović je danes ocenila, da bi bilo počasi smiselno razmisliti o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli.

"Glede na to, da prihaja res veliko cepiva, mislim, da nima smisla več zadrževati te bariere, ne glede na to, da vsi nad 50 letom starosti še niso cepljeni," je dejala Bojana Beović v izjavi za medije. Če bi se cepljenje odprlo za vse, pa bi bilo po njenem mnenju prav, da bi se odprlo "za vse z vsemi cepivi".

Na vprašanje, ali je to že predlog svetovalne skupine, je odvrnila, da posebej sicer ne, saj se skupina bolj ukvarja z neposredno strokovnimi vprašanji, denimo o primernosti določenih cepiv za neko starostno skupino, o vprašanju cepljenja prebolevnikov z enim odmerkom in podobno. Če bi jih povprašali o takšni možnosti, pa se bo svetovalna skupina sestala in po svojih močeh odgovorila tudi na to.

Odziv na nedoslednosti

Beovićeva se je odzvala na nekatere nedoslednosti pri cepljenju po starostnih skupinah. Pojasnila je, da so v osnovi želeli zaščititi najbolj ranljive. To je po njeni oceni imelo kar dober vpliv na stanje v bolnišnicah in na število smrti covidnih bolnikov. "Zdaj pa smo v vmesni fazi, ko imamo posamezne občine, ki nimajo veliko starejših ljudi ali pa ti odpovedujejo, potem pa cepijo mlajše," je pojasnila.

Tako se cepivo čim prej porabi in tudi nekateri mlajši so za cepljenje zainteresirani. Zato prihaja do nekaterih neenakosti in bi bilo po njeni oceni smiselno, da se cepljenje odpre za vse zainteresirane, in teh je v Sloveniji po zadnjih anketah vse več, je dejala Beovićeva.

Nova aplikacija

Pri tem bi bilo s pomočjo skupne aplikacije za cepljenje, ki bi veljala za vso državo, mogoče vzpostaviti podoben sistem kot pri napotnicah, ki jo je mogoče uveljavljati kjer koli, kjer bi prišli prej na vrsto. Takšna aplikacija naj bi bila pripravljena že v kakšnem tednu.

Cepljenje vsako leto?

Dolgoročno so se pojavile ideje, da bi šlo za podobno cepljenje kot pri gripi, torej vsako leto, je med drugim povedala Beovićeva. Serološki testi namreč vsaj za zdaj niso dovolj zanesljivi, da bi z njimi ugotavljali, ali je nekdo prebolel in je imun oz. koliko mu pomaga cepljenje. Pri tem je izrazila upanje, da bi takšne teste lahko dobili v nekaj mesecih.

Plaža Slovenija Se obeta še večja zmeda pri cepljenju?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dare326 23:20 04.maj 2021.

    Ker se bo izkazalo, da so mRNa cepiva škodljiva, bodo iznašli cepivo za kontra učinek. In tako naprej, dokler levaki ne bodo evtanazirali večine prebivalstva.

  • puys 23:02 04.maj 2021.

    Če se bo treba vsako leto cepit, pol se raje sploh ne cepim! Rna cepiva so torej isti bullshit?

  • rd2dmk2 19:44 04.maj 2021.

    vizjak je kupu delnice petrola, tile pa astre zenece...