Zdravje
3146 ogledov

Bojazni glede koronavirusa se krepijo. Novo glede cepiv.

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Okužbe naraščajo. Ema pregleduje novo cepivo.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da je začela tekoči pregled različice cepiva proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna, prilagojenega zelo nalezljivi koronavirusni različici omikron. Cepivo naj bi zagotovilo boljšo zaščito pred okužbo z omikronom, so navedli pri agenciji.

Gre za že drugo prilagojeno cepivo, za katerega je Ema začela tekoči pregled, potem ko je v začetku tedna to storila že za cepivo podjetja Pfizer/BioNTech.

Prilagojeno cepivo Moderne "bo ciljalo dva seva sars-cov-2, v tem primeru izvorni sev in različico omikron", je sporočila agencija s sedežem v Amsterdamu. Tekoči pregled cepiva se bo nadaljeval, dokler ne bo na voljo dovolj podatkov za uradno pridobitev dovoljenja za promet s cepivom Moderne, ki je v Evropi poznan po imenu Spikevax.

Bojazni se krepijo 

Vse bolj se krepijo bojazni, da se različice novega koronavirusa znova vračajo, saj stopnja okužb v Veliki Britaniji in na Nizozemskem v zadnjem času narašča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri nas so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) včeraj ob 602 PCR-testih in 2851 hitrih antigenskih testih potrdili 516 okužb z novim koronavirusom, kar je 174 več kot prejšnji petek. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 4652 aktivnih primerov okužbe, kar je 222 več kot v četrtek.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 381, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 218. Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.265.674 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.010.

Dirka po Švici Tudi vodilni Šport Panika, med kolesarji izbruhnila korona! Že 45 jih je zapustilo dirko! tribuna maska koronavirus Velike skrbi Šport "Ljudje, ki so bili cepljeni, se lahko ponovno okužijo, ker ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • marko345 18:58 18.junij 2022.

    Slovenija ima neuporabljivih cca 1600000 doz cepiva, ki je narejeno za staro različico in novega virusa ne zaščiti. Prejšnja neumna vlada nam je ta denar vrgla skozi okno. Za trenutno različico šele testirajo novo cepivo, ko bo odobreno, bo odobreno ...prikaži več za to novo verzijo. Golob bo počakal in ga ne bo kupoval kot en trot na tone, saj bo različic še veliko, zato bo tudi cepivo za vsako razlićno. Dobro, da je jj v kleti.

  • Ender3 18:18 18.junij 2022.

    Zanimivo poletje je, virusi pa se širijo. Nenavadno za standardne viruse ! Sedaj so dodali še opičje koze in v Severni Koreji poleg aktualnega omikrona še nenavaden črevesni virus. So morda scenaristi izbrali to zaprto državo za izbruh epidemije kolere. ...prikaži več Na WHO se ni vredno zanašat, ker je organizacija podkupljena, bolj politična, kot strokovna.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 17:57 18.junij 2022.

    Sam menim, da gre pri cepivih za to, da se izvede depopulacijo svetovnega prebivalstva. Neplodnost ljudi je že sedaj večja, kot je bila včasih. Vem pa tudi za nekaj ljudi, ki so prej kot v letu po cepljenju umrli. Šlo ...prikaži več je pa za starejše ljudi. Dokler ljudje umirajo zaradi lakote, se lahko nehajo nekateri skrivati za masko humanizma. Vsekakor mora biti pa pri cepljenju prostovoljna odločitev vsakega posameznika ali se bo odločil zanj ali ne.