Zdravje
5650 ogledov

Bolnike čakajo večje obveznosti

Čakalnica v Zdravstvenem domu Andrej Leban Čakalnica v zdravstvenem domu.
Ministrstvo za zdravje danes in v torek pripravlja srečanje z vsemi direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic o protokolu za urejanje čakalnih seznamov.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je povedala, da protokol na delovni skupini še ni potrjen, pred tem namreč od direktorjev pričakujejo povratne informacije. Protokol bodo s komentarji direktorjev zavodov ustrezno dopolnili, je ministrica dejala ob robu petkove konference o uvedbi na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave.

Prejšnji ponedeljek pa je Prevolnik Rupel dejala, da želijo pripraviti protokol, ki bo vseboval tudi IT-rešitve za razbremenitev zdravstvenega kadra, hkrati pa bo prinesel večje obveznosti bolnikov. Bolniki bodo morali sprejeti večjo odgovornost in se terminov, na katere so naročeni, v veliki meri držati. Analiza prvih pregledov na 10 področjih v zdravstvu, ki so jo pripravili na ministrstvu za zdravje, je namreč pokazala, da trenutna stopnja odpovedovanja terminov znaša 20 odstotkov.

Na ministrstvu predlagajo, da se bo lahko istemu bolniku sočasno izdala le ena napotnica za enako storitev in da bodo bolniki tri dni pred terminom dobili opomnik o zdravstvenem pregledu, so zapisali v usmeritvah zdravstvene politike za prihodnji dve leti.

Zapisali so tudi, da bo bolnik moral dodeljeni termin obiska v zdravstvenem domu ali bolnišnici aktivno potrditi ali zavrniti. Če tega dva dni pred obiskom ne bo storil, se bo termin sprostil. Če bo bolnik želel nov termin, se bo moral izvajalcu za neudeležbo opravičiti.

Pred kratkim sta tudi strateški svet za zdravstvo in strateški svet za prehrano predlagala ukrepe, s katerimi bi razbremenili zdravstvo. Nekatere ukrepe, ki so nujni, je predstavila tudi zdravniška zbornica

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 15:25 21.november 2023.

    'Zdravnike' pa večje plače in še manj odgovornosti.

  • borut08 18:00 20.november 2023.

    Ko je oblast oz.država/družba zoper mene zlorabila zdravstvo,da me utišajo,ustrahujejo itd..in so mi tako kot invalidu 1kat (odpoved ledvic)načrtno v UKCL z odlašanje z biopsijo ledvice in zdravljenjem uničili transplantirano ledvico se niso na nikogar ozirali.Vzporedno so zlorabili še psihiatrijo,da ...prikaži več bi me prikazali kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca.Tako država kaže odnos tudi do vseh bolnih in invalidov ter darovalcev organov.Glej moj Facebook Instagram Borut Zabret.

  • atamama 11:54 20.november 2023.

    In poraja se vprašanje kdo koga plača? Ali pacient dohtarja ali obratno? Res je, da red mora biti ampak naj mi eden pove za odškodnino pacientu (ki je seveda tudi plačnik) s strani zdravnika ali zdravstvene ustanove, ko je bil ...prikaži več pacient naročen, dohtar pa na izobraževanju????