Zdravje
6009 ogledov

Predlagali ukrepe, med njimi višji davek na te izdelke

Trgovina Profimedia
Člani strateških svetov za zdravstvo in prehrano so pripravili predlog skupka ukrepov, s katerimi bi zmanjšali obremenitev zdravstva.

Na skupni seji sta se sešla Strateški svet za prehrano in Strateški svet za zdravstvo. Pogovarjali so se o škodi, ki nastaja zaradi sladkih pijač ter prekomernega kajenja in uživanja alkohola. Iskali so možnosti, kako bi zmanjšali breme, ki ga zdravstveni sistem čedalje težje prenaša, je dejal Erik Brecelj

Član sveta Zlatko Fras je izpostavil, da nezdrav življenjski slog ključno pripomore k nastanku kroničnih bolezni. Zdravtveni sistem pa bremena, ki ga kronične bolezni prinašajo, ne bo zmogel. Prepričan je, da bi morali izkoristiti priložnost in ukrepati, saj se bo to poznalo na zdravju prihodnjih generacij. "Priložnost imamo, upam, da jo bomo izkoristili," je dejal. 

83 držav je že obdavčilo sladke pijače, pri čemer so višje obdavčene energijske pijače in pijače za športnike.

Strokovnjaki so si enotni, da je nujno treba zmanjšati pitje sladkih pijač pri otrocih in mladostnikih ter zmanjšati kajenje in pitje alkohola. Medtem ko sta se sadje in zelenjava v zadnjih letih precej podražila, ostajajo sladke pijače cenovno dostopne, je opozorila predsednica Sveta za prehrano Nataša Fidler Mis

Zasedanje strateških svetov za zdravstvo in prehrano | Avtor: Damir Kolar/UKOM Damir Kolar/UKOM

Prvi korak bi lahko bil dvig DDV, naslednja stopnja pa je po Brecljevih besedah dvig trošarin tako na sladke pijače kot alkohol in cigarete. "Končen namen ni dvig davkov, ampak znižati stroške v zdravstvu," je poudaril Brecelj. V skupek ukrepov, ki bi pripomogli k zmanjšanju uživanja stvari, ki slabo vplivajo na zdravje, sodi tudi predlog, da bi se pocenila sadje in zelenjava, zlasti slovenskega izvora. Prizadevati bi si morali tudi za prepoved elektronskih cigaret. 

Namen je na dolgi rok znižati stroške družbe kot take in pri tem istočasno omogočiti ljudem zdravo, zadovoljno življenje. Nekateri prehrambeni izdelki z dodanim sladkorjem, umetnimi sladili so cenovno tako dostopni, da sami kličejo po tem, da jih potrošniki uporabljajo v velikih količinah. Pri tem pa strokovnjaki opozarjajo, da se je treba vprašati, kakšna je kakovost takšnih izdelkov.

Med predlaganimi ukrepi so tudi prepoved oglaševanja, prepoved prodaje do 21. leta starosti in prepoved prodaje v vseh javnih ustanovah in v okolici ustanov.

Zasedanje strateških svetov za zdravstvo in prehrano | Avtor: Damir Kolar/UKOM Damir Kolar/UKOM

Tveganje za več bolezni

Pijače z dodanim sladkorjem so povezane s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, boleznimi srca in žilja, zobno gnilobo, čezmernim pridobivanjem telesne teže in številnimi drugimi boleznimi, ki so povezane z debelostjo. Pitje sladkih pijač poveča navajanje na sladek okus, izpodriva vnos zdrave hrane, zmanjša pa se sprejemljivost za zelenjavo.

Po porabi alkohola na prebivalca je Slovenija v svetovnem vrhu. Leta 2021 je bila registrirana poraba alkohola pri prebivalcih, starih 15 let in več 10,6 l čistega alkohola na prebivalca na leto. 43 % prebivalcev med 25 in 64 letom pije visoko tvegano. Umrljivost zaradi z alkoholom povezanih vzrokov smrti skoraj 5-krat presega povprečje držav članic EU. V Sloveniji smo na prvem mestu po številu smrti, povezanih s prekomernim pitjem alkohola.

dezurni@styria-media.si 
 

Komentarjev 23
  • jakec42 19:23 09.november 2023.

    Imamo komaj tretjo najvišjo inflacijo EU,gospodje se trudijo z davki,da bi bili na prvem mestu!

  • jakec42 19:21 09.november 2023.

    Gospodje zdravniki zelo nam škodujejo dolge čakalne dobe,ki so za marsikaterega pogubne,to vas pa ne moti-ali se to ne da obdavčit!?

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 17:42 09.november 2023.

    @lojs, vidim, da nimam samo jaz *težav* s tvojimi komentarji. Bil bi res čas, da se malo opismeniš, če te že tako veseli javno pisanje.