Zdravje
4022 ogledov

"Če epidemije ne bomo pravočasno ustavili, nas bo ustavila ona"

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji
1/5
IJS
"Naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati," opozarjajo na Institut Jožef Stefan, kjer so osvežili projekcije širjenja covida-19 v Sloveniji.

Reprodukcijsko število R ostaja pri 1,3, a se je v primerjavi s prejšnjo projekcijo podvojitveni čas skrajšal za en dan in zdaj znaša 17 dni ob 3 uvoženih primerih na dan. Na Institutu Jožef Stefan opozarjajo, da to ne obeta nič dobrega. 

"Glede na število pozitivnih testov po starostnih kategorijah v zadnjem obdobju imamo pričakovano krajši plato pri hospitaliziranih, vendar bo število hospitaliziranih kmalu spet sledilo naraščajočim krivuljam. Če družba kot celota ne bomo uspeli bistveno zmanjšati širjenja covida z odgovornim ravnanjem vseh, ne vidim razloga, zakaj razvoj epidemije ne bi sledil predstavljenim neugodnim krivuljam. Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati," je zapisano v najnovejši projekciji.

Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=1,36 (včeraj 1,36) s podvojitvenim časom 16,5 dni (včeraj 16,5 dni). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=1,34 (včeraj 1,33). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno 3 uvožene/dan (prejšnji teden 2 uvožena/dan).

V napovedi za pozitivne teste in bolnišnice so predpostavili, da bomo imeli tudi v prihodnje reprodukcijsko število R 1,3 in 3 uvožene primere na dan. "V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 50 do 350 okoli trenutne povprečne vrednosti 171, ki bo naraščala," so zapisali. V prejšnji projekciji se je število pozitivnih testov gibalo od 50 do 300, povprečna vrednost pa je bila 153. 

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS

V primeru, da sprejeti ukrepi niso zadostni in reprodukcijsko število naraste na 1,5, se bo število hospitaliziranih do konca oktobra povečevalo in preseglo 250, pri čemer bi bilo na oddelkih intenzivne nege več kot 50 bolnikov. V primeru nespremenjenega poteka epidemije se bodo številke konec oktobra gibale okoli 225 hospitaliziranih, od tega nekaj manj kot 50 na oddelkih intenzivne nege. 

V primeru, da bi ukrepi zadoščali in bi se reprodukcijsko število spustilo na 0,9, pa bi lahko bili priča obratu krivulje in posledično manjšanju števila hospitaliziranih tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih. 

dezurni@zurnal24.si
 

 
Komentarjev 8
  • simona32 15:07 02.oktober 2020.

    Testiranje je prevara! https://www.youtube.com/watch?v=csaesgTUVkA&t=7s

  • Avatar Leon
    Leon 14:30 02.oktober 2020.

    Vprašajte na Institut Jože Pučnika ! Tam imajo same strokovnjake .

  • Avatar Leon
    Leon 13:45 02.oktober 2020.

    Spomnim se kako so nas aprila učili kako vse se virus širi ! Preko oblačil, kozarcev, šalic,pribora ,.....dezinfekcija miz ,stolov ......danes tega ne omenjajo in nihče tega ne kontrolira. Preko kozarcev in šalic se prav gotovo prenaša ,če ni ustrezno ...prikaži večo razkuženo . Ne gre samo za osebni stik .