Zdravje
31284 ogledov

Če želite živeti dlje, pijte to pijačo (ni voda in ni kava)

Kava čaj vroča pijača Pixabay
Dobra novica za ljubitelje pitja čaja.

Po podatkih Združenih narodov je čaj najbolj razširjena pijača, takoj za vodo. V Veliki Britaniji in Združenih državah je najbolj priljubljen črni čaj, v drugih državah pa zeleni, jasminov ter sadni in zeliščni čaj.

Raziskovalci že dolgo proučujejo koristi različnih čajev za zdravje. Nekateri menijo, da ima zeleni čaj večje koristi za zdravje, medtem ko drugi zagovarjajo zdravilne lastnosti črnega čaja. V obeh primerih pa so antioksidanti ključnega pomena.

Obsežna prospektivna kohortna študija o navadah pitja čaja pri skoraj pol milijona ljudi iz britanske biološke banke, objavljena v reviji Annals of Internal Medicine, je potrdila koristi črnega čaja.

Pitje čaja je zmanjšalo umrljivost zaradi vseh glavnih vzrokov smrti za do 12 %, so ugotovili raziskovalci.

A pozor, raziskovalci so preučevali tudi, koliko čaja morate spiti. Koliko skodelic pozitivno vpliva na zdravje in ali je 'dovoljena' kombinacija z mlekom, si preberite na tej povezavi.

Polifenol - ključen antioksidant? 

Polifenoli v prehrani imajo številne koristi, vendar bi lahko prevelike količine, kot jih lahko najdemo v prehranskih dopolnilih, imele škodljive učinke. 

Pivci zelenega čaja so v prednosti, daj ta vsebuje več polifenolov kot črni čaj. Raziskave kažejo, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo polifenolov ščiti pred številnimi zdravstvenimi stanji, vključno z visokim krvnim tlakom, nekaterimi vrstami raka, boleznimi srca in ožilja ter sladkorno boleznijo tipa 2.

Črni čaj vsebuje polifenole, imenovane teaflavini in tearubigini. Študije so pokazale, da so teaflavini močni antioksidanti in imajo lahko tudi protivnetne, protirakave in protimikrobne lastnosti ter pomagajo nadzorovati krvne lipide.

Komentarjev 1
  • mph2 17:25 11.september 2022.

    Kaj mešate k čaju sadne napitke? Sadni "čaj" ni noben čaj. Kaj šele, da bi imel kakšne pozitivne efekte za razliko od pravega čaja (kar je lahko samo bel, zelen, črn, ... vsi pa so iz istega grma, camellia sinensis).