Zdravje
2344 ogledov

Cepivo proti koronavirusu: Prve novice o uspehu!

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Iz ZDA prihajajo prve dobre novice o uspešnosti cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga razvijajo v Moderni.

Kot poročajo, so pri osmih ljudeh, ki so jih od 45, kolikor jih sodeluje v prvi preiskavi, in so jih že testirali, odkrili protitelesa proti Sars-CoV-2. 

Ljudem so v preizkusu vbrizgali majhen, srednji in velik odmerek cepiva. Ugotovili so, da je bilo največ stranskih učinkov cepiva pri najvišjem odmerku, medtem ko so se protitelesa razvila že pri majhnem odmerku cepiva. 

Prav tako so odkrili, da je bil imunski odziv po prejemu odmerka cepiva podoben tistemu, ki so ga imeli ljudje ob dejanski okužbi z novim koronavirusom. Ljudje, ki so prejeli najmanjši odmerek, so imeli enako količino protiteles kot osebe, ki so okrevale po covid-19. 

Obsežnejša raziskava v juliju

Obširnejšo raziskavo, ki naj bi pokazala, ali cepivo res ščiti pred okužbo, načrtujejo v mesecu juliju. Trenutni poskusi, ki so se začeli marca, namreč ugotavljajo zgolj, ali je cepivo varno.

Cepivo proti novemu koronavirusu | Avtor: Profimedia Profimedia

Prizadevanja za izdelavo cepiva proti novemu koronavirusu sicer potekajo širom po svetu, vanje je vključenih okoli 80 raziskovalnih skupin. 

Prvi, ki so testirali na ljudeh

Moderna je prva, ki je testirala poskusno cepivo mRNA-1273 na ljudeh. 

Cepivo je sestavljeno iz majhnega delčka genetskega zapisa, ki ga injicirajo v pacienta in ne more povzročiti izbruha simptomov in bolezni covid-19, zadostuje pa za sprožitev imunskega odziva. 

Cepivo podjetje Moderna razvija v sodelovanju z ameriško vlado oziroma Nacionalnim inštitutom za alergije in nalezljive bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar jate
    jate 14:22 19.maj 2020.

    evo,napreduje nano tehnologija naprej,se čipek,da vstavijo skupaj s cepivom in bo obvezno cepljenje,da bodo imeli nadzor nad nami...pa se vedeli ne bomo ...(kao samo zdavilo)

  • žurnalWTF 09:41 19.maj 2020.

    Glede na ameriško prepričanje o nenevarnosti virusa in "siljenje " k temu da je vse vredu pod pretvezo čim hitrejšega zagona gospodarstvo neglede kako kako bo to prizadelo ljudi, jim tudi glede cepiva popolnoma nič ne verjamem...