Zdravje
4836 ogledov

Cepljenje z AstraZeneco ustavili tudi Danci. To pravi Krek.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Kot potrjujejo danske zdravstvene oblasti, so se pri nekaterih prejemnikih cepiva pojavili krvni strdki. Informacije komentira direktor NIJZ Milan Krek.

Danske zdravstvene oblasti so včeraj začasno ustavile uporabo cepiva AstraZenece zoper novi koronavirus, razlog, ki ga navajajo, je v tem, da so se med cepljenimi pojavili "resni zapleti s krvnimi strdki", poročajo tamkajšnji mediji. 

Danska zdravstvena uprava sicer še ni jasno zavzela stališča, da obstaja "neposredna povezava med cepivom in krvnimi strdki", je pa tamkajšnja agencija za zdravila začela preiskavo. Direktor danske zdravstven uprave Soren Brostrom je povedal, da se morajo ustrezno odzvati na poročila o možnih resnih neželenih učinkih cepiva tako na Danskem kot v drugih evropskih državah. 

Kot je znano, cepivo, ki ga je razvilo britansko-švedsko farmacevtsko podjetje, povzroča nekatere pomisleke glede učinkovitosti in morebitnih močnejših stranskih učinkih. 

Krek: Tudi pri nas nekaj zapletov, a niso povezani s cepljenjem

"Vse zaplete, ki se zgodijo ob cepljenju v vseh državah, preverja posebna komisija na nacionalnem nivoju in to poročajo EMI v Bruselj," je na današnji dopoldanski novinarski konferenci poudaril direktor NIJZ-ja Milan Krek. Dodal je, da je bilo tudi pri nas nekaj zapletov, vendar je komisija ugotovila, da niso povezani s cepljenjem. 

"Vse, kar se zgodi ob cepljenju, se zabeleži, če bomo ugotovili, da je res nekaj povezano s cepivom, bomo odločali, ali bomo to cepivo še uporabljali in za koga. Do takrat je cepivo še v uporabi. Gre za zelo natančne in rigorozne principe, ki se jih moramo držati vsi in samo na tak način je cepljenje varno," je povedal Krek. 

Zagotovil je, da vse stranske učinke preverjajo, pregledajo tudi kartoteko in ljudi, pri katerih so se pojavili. "Odločitev na strokovni ravni je jasna," je izpostavil in dodal, da je sume potrebno obravnat. 

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo | Avtor: Profimedia Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Profimedia

EMA: Preliminarna preiskave kaže, da povezave ni

Kot smo poročali, v Avstriji so obravnavali en smrtni primer po prejetju cepiva AstraZenece, šlo je za posledice močnega strjevanja krvi, zaznali so še zaplet pri drugi osebi, ki pa je izven življenjske nevarnosti. Tudi v tem primeru je šlo za strjevanje krvi. V obeh primerih je šlo za medicinsko sestro.

Do zdaj je cepivo Astra-Zeneca prejelo tri milijone Evropejcev, od tega jih je 22 razvilo trombozo, danes poroča avstrijski DerStandard. 

Avstrijci so zaustavili cepljenje s serijo cepiva, s katero sta bili cepljeni medicinski sestri, serija je bila sestavljena iz enega milijona odmerkov cepiva in je bila odposlana v 17 evropskih držav. 

Britansko-švedsko farmacevtsko podjetje AstraZeneca ves čas poudarja, da sodelujejo v preiskavah v Avstriji in drugih državah, izpostavili so še podatek, da je bilo po vsem svetu cepljenih 11,8 milijona ljudi z njihovim cepivom, motnje strjevanja krvi kot nezaželeni učinek po njihovih zagotovilih niso bile potrjeno ugotovljene. 

Evropska agencija za zdravila EMA je sicer včeraj sporočila, da glede na preliminarno preiskavo cepivo AstraZenece ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Covid-19 Zdravje Znani prvi izsledki preiskave glede smrti po cepljenju v Avstriji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • Avatar Leon
  Leon 14:49 11.marec 2021.

  Na spletni strani NIJZ je pojasnjeno vse glede cepiv in si vsak lahko prebere .

 • Avatar Leon
  Leon 14:47 11.marec 2021.

  Krek: Tudi pri nas nekaj zapletov, a niso povezani s cepljenjem....? Torej so povezani z neustreznim zdravljenjem ! Veste koliko jih je umrlo po operativnih posegih zaradi bakterij in pljučnic v preteklosti ?

 • klemenmo 14:04 11.marec 2021.

  nima komisija/Krek kej ugotavljati.... ČE bo kdo kej ugotovil bo to JJ 😉