Zdravje
1158 ogledov

Covid omogočil hiter razvoj cepiva proti raku

Cepljenje v Sloveniji Epa Fotografija je simbolična.
Do leta 2030 prva cepiva proti raku, napoveduje Moderna.

V Moderni napovedujejo prva cepiva na svetu proti raku, srčno-žilnim in avtoimunskim boleznim, ki bi jih lahko uporabljali do leta 2030, piše Guardian.

Izkušnje, ki so jih pridobili s cepivi proti covidu, so študijam o cepivih proti raku omogočile pospešitev raziskav, tako da so v samo 12 do 18 mesecih dosegli napredek, ki bi ga sicer dosegli v petnajstih letih.

Nakupovalni voziček Raziskava Zdravje V vrsti vsakdanjih živil odkrili rakotvorne spojine ZDRAVJE Gorenjska Presejalni programi za raka so učinkoviti

Po besedah ​​dr. Paula Burtona, glavnega medicinskega direktorja Moderne, bo podjetje ta cepiva lahko ponudilo že v roku petih let. "Cepiva, ki bodo narejena," pojasnjuje Burton: "Bodo zelo učinkovita in bodo rešila na stotisoče, če ne na milijone življenj. Verjamem, da bomo svetovni populaciji lahko ponudili prilagojena cepiva proti raku proti številnim različnim vrstam tumorjev."

Obenem je napovedal tudi terapije na osnovi mRNA tehnologije za redke bolezni. Ocenjuje, da bomo lahko čez desetletje že identificirali genetski vzrok bolezni in ga hitro odpravili. 

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 20:39 11.april 2023.

    so tik pred zdajci da dokončajo cepivo proti neumnosti ..

  • Gandi123 21:31 08.april 2023.

    Če te cepijo, sigurno ne zboliš za rakom!!! Umreš prej zaradi cepiva!