Zdravje
28487 ogledov

V vrsti vsakdanjih živil odkrili rakotvorne spojine

Nakupovalni voziček Profimedia
Raziskovalci so v številnih vsakdanjih živilih odkrili rakotvorne kemične spojine, imenovane nitrozamini, ki bi lahko predstavljale tveganje za zdravje potrošnikov, je danes opozorila Evropska agencija za varnost hrane (Efsa).

Nitrozamini so bili odkriti v suhem mesu, predelanih ribah, kakavu, pivu in drugih alkoholnih pijačah. Deset nitrozaminov, ki se živilom ne dodajajo namerno, lahko pa nastanejo med pripravo in predelavo, je rakotvornih in tudi genotoksičnih. To pomeni, da lahko poškodujejo deoksiribonukleinsko kislino oziroma DNK, je pokazala nova študija, ki jo je izvedla Evropska agencija za varnost hrane in jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Naša ocena kaže, da je stopnja izpostavljenosti nitrozaminom v živilih za vse starostne skupine prebivalstva EU zaskrbljujoča za zdravje," je izsledke raziskave komentiral Dieter Schrenk iz Efse. "Na podlagi raziskav na živalih smo ocenili, da je pojavnost tumorjev na jetrih pri glodavcih najbolj kritičen učinek na zdravje," je dodal.

Nitrozamini so bili med drugim odkriti v suhomesnatih izdelkih, predelanih ribah, pivu ter drugih alkoholnih in brezalkoholnih pijačah, siru, sojini omaki, oljih, predelani zelenjavi in človeškem mleku. Tudi toplotna obdelava povzroča in povečuje vsebnost teh snovi v živilih, je navedeno v povzetku raziskave, objavljenem na spletni strani agencije.

Skupina živil, ki najbolj prispeva k izpostavljenosti nitrozaminom, je meso, so poudarili ob tem.

Kot je pojasnil Schrenk, je bil v raziskavi uporabljen najslabši možni scenarij ob predpostavki, da lahko vsi nitrozamini, odkriti v hrani, povzročijo raka kot najbolj škodljivo obliko te spojine - "čeprav je to malo verjetno".

Na agenciji so ob tem dodali, da obstajajo vrzeli v znanju o prisotnosti nitrozaminov v nekaterih skupinah živil.

Efsa ob tem svetuje uravnoteženo prehrano s široko paleto živil, da bi zmanjšali uživanje nitrozaminov. Agencija bo svoje mnenje posredovala Evropski komisiji, ki bo o morebitnih ukrepih za obvladovanje tveganja razpravljala z državami članicami, še navaja AFP.

Komentarjev 8
 • Boschtjan Zupanchich 23:18 28.marec 2023.

  ŠE PRECEJ VEČ JIH JE PA V "MODERNIH" CEPIVSKIH STRUPIH !!! ! !!!

 • mph2 17:14 28.marec 2023.

  Važno, da lahko strup v obliki sladkorja še naprej dodajajo povsod zraven, celo v burgerje, slanino, vložene kumarice, ...

 • Avatar NickMason
  NickMason 16:59 28.marec 2023.

  To treba zatret v kali,torej v proizvodnji in ne dovolit da sploh pride na police,ne pa da kup hrane,ki je večinoma slaba in vse pomešano ,pa nam svetovat potem da ne kupujem le tega.Pa še vse na embalaži piše mikroskopsko .

Sorodne novice