Magazin > Lepota & telo
1024 ogledov

Nespečnost: 6 nasvetov, ki vas bodo vrnili v zdravo spalno rutino

Nespečnost, spanje Profimedia
Neprespane noči, tudi če niso pogoste, vplivajo na zdravje.

Raziskave kažejo, da lahko že po eni neprespani noči krvni testi zaznajo spremembe v več kot 100 beljakovinah v krvi, vključno s tistimi, ki vplivajo na krvni sladkor, delovanje imunskega sistema in presnovo. Sčasoma lahko tovrstne biokemične spremembe povečajo tveganje za zdravstvene težave, kot so diabetes, povečanje telesne mase in celo rak, poroča spletni portal Miss7.

Zagotovo je ob različnih življenjskih situacijah in obdobjih težko pričakovati, da bomo prav vsak dan kakovostno spali, vendar je izogibanje slabim spalnim navadam, če in kadar je to mogoče, veliko bolj idealno kot odpravljanje posledic naslednji dan. Večina odraslih potrebuje vsaj sedem ur spanja na noč. Zdravnik David Gozal ugotavlja, da pomanjkanja spanca ni mogoče nadomestiti na kratek rok, za okrevanje je potrebnih več noči. Ko pa se nam neprespana noč zgodi, je dobro slediti tem šestim nasvetom, da čim prej pridemo v utečeno spalno rutino. 

Naslednjo noč se vrnite k običajnemu urniku spanja 

Najboljši način, da si opomorete od neprespane noči, je, da ne dovolite, da se ena noč spremeni v dve ali več noči motenj spanja. Poskusite iti spat ob istem času kot običajno in se čim prej vrnite na dosleden urnik spanja.

 

Naslednji dan se izogibajte dremežu

Po noči s pomanjkanjem spanja se boste naslednji dan verjetno počutili utrujeno in boste potrebovali dremež. Toda bilo bi bolj priporočljivo, da popoldanski spanec izpustite. Če ste zaspani ali slabe volje, je bolje, da počakate na čas za spanje, se odpravite spat nekoliko prej in se dobro naspite, da se vrnete v običajen urnik spanja. Če zadremate, ugotavlja dr. Kothare, boste imeli naslednjo noč isto težavo. 

Če že, le 20-minutni dremež

Če se po neprespani noči težko zberete, poskusite z mini dremežem. Zdravnik David Gozal meni, da je to dobra strategija za polnjenje baterij, vendar ne smete potoniti v globok spanec ali spati dolgo časa, da to ne zmoti nočnega spanca. Za mini dremež je najbolj idealnih 20 minut, dobro pa je nastaviti tudi budilko, da ne zaspite pregloboko. Prav tako si krepčilnega dremeža ne privoščite v poznih popoldanskih urah ali celo ob večeru, saj bo to prekinilo redno spalno rutino. 

Ne pretiravajte s kofeinom

Ne pozabite, cilj je, da greste naslednji dan pravočasno spat. Če že zaužijete kofein, pazite, koliko in kdaj ga boste zaužili. Po podatkih klinike v Clevelandu je kofein najbolj učinkovit po prvi uri pitja, vendar njegovi učinki trajajo do 10 ur po zaužitju. Zdravnik Amer Khan meni, da je dobro opustiti uživanje kofeina že zgodaj popoldne, če si želite kakovostnega nočnega spanca. 

Izogibajte se vožnji, ko ste zaspani

Pomanjkanje spanja poveča možnosti za prometno nesrečo in druge nesreče. Če vam primanjkuje spanca, naj namesto vas vozi nekdo drug, naj bo to prijatelj ali pa se odločite za javni prevoz. 

Obiščite svojega zdravnika, če neprespane noči postanejo navada 

Če neprespane noči postanejo navada, prosite svojega zdravnika za pomoč, ki vas lahko napoti k specialistom za medicino spanja. Pomembno je, da poiščete pomoč, preden bo prepozno. Pogosto se kronična nespečnost začne, ker nekaj moti vašo spalno rutino (morda stresen življenjski dogodek, s katerim se soočate). Pomembno je vedeti, da ena noč slabega spanca ne bo škodovala vašemu zdravju. Če pa motnje spanja postanejo navada, lahko povečajo tveganje za nekatere kronične bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice